Arkivbild. Foto: Malin Rudblom/Scanpix

Ingen beredskap för överviktskirurgi

1:39 min

Nästa år förväntas 8 000 svenskar genomgå överviktskirurgi och om några år kommer de behöva plastikkirurgi för att operera bort överflödig hud. Men landstingen har ingen beredskap för att ta emot dem.

Ibland kan det röra sig om över tio kilo, som ett resultat av viktminskningen.

– Det förkläde som bukhuden utgör när den hänger ner framför de yttre könsorganen kan ju vara någonstans mellan fyra och tjugo centimeter förklädeslängd, och det är avsevärt mycket och ger lätt skador i form av eksem och sår i vecken där, säger Jan Hedenbro, docent i kirurgi.

Runt 150 000 svenskar har behov av magoperationer mot övervikt och en viktminskning på mellan 30 till 40 kilo, ibland mer, innebär att överskottshuden blir hängande.

Den kraftiga ökningen av överviktsoperationer innebär att cirka 3 000 patienter varje år kommer ha behov av plastikoperationer för att bli av med överskottshuden.

– Vi har mycket svårt att hitta kompetens och kapacitet att ta hand om alla de patienterna, säger Jan Hedenbro.

Enligt honom dör lika många kvinnor av fetma varje år som av bröstcancer. Vid bröstcanceroperationer erbjuds rekonstruktiv kirurgi för att återställa bröstet, men vid överviktskirurgi har sjukvården inte planerat för effekterna av den kraftiga viktminskningen.

Sjukvården måste nu diskutera hur man skall lösa det lidande som överskottet av hud efter överviktsoperationer skapar och inte ifrågasätta nyttan av operationerna, menar Hedenbro:

– Nej, den sidan av saken är nog färdigdiskuterad. Det finns mycket goda belägg för att fetmaoperationer räddar liv, förbättrar livskvalitet, att den tar bort diabetes et cetera. Det är en etablerad del av sjukvården i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista