1 av 2
Margareta Wellander, veterinär på Bagarmossens regiondjursjukhus, undersöker samojedhunden Baloo. Foto: Mona Hambraeus/Scanpix
2 av 2
Margareta Wellander

Djursjukhus sprider multiresistenta bakterier

Rutinerna måste ses över
2:11 min

Precis som när det gäller människor så är vården en viktig smittkälla för djur som blir sjuka av multiresistenta bakterier. Därför måste nu djursjukhusen bli bättre på vårdhygien.

En djurklinik som arbetat mycket med frågan är Bagarmossens regiondjursjukhus i Stockholm, där Margareta Wellander är veterinär:

– Vi har tagit efter mycket från humansidan. Det innebär en ordentlig handdesinfektion. Man tänker på sin klädsel och har kortärmad arbetsklädsel när vi har direktkontakt med patienterna, säger hon.

Inom sjukvården för människor sliter man sedan länge med frågan om bättre hygien, allt för att minska risken för att patienter ska smittas av sjukdomar när de har kontakt med vården.

Men även djursjukhusen måste se över sina rutiner, särskilt som problemet med antibiotikaresistenta bakterier också fått fäste bland djur.

På Bagarmossens djursjukhus lyftes frågan när man råkade ut för Sveriges första fall av sjukhussjuka hos en hund för några år sedan.

– Det innebar att då måste vi sätta igång med en ordentlig smittspårning, och det fick också till följd att vi såg över våra hygienrutiner. Och efter det har det utvecklats en hygienpolicy, säger Margareta Wellander.

Men alla veterinärkliniker har inte jobbat lika mycket med att förhindra smittspridning.

Därför kommer nya råd och rekommendationer till landets djursjukhus, förmodligen någon gång under nästa år. Bakom dem står en arbetsgrupp från bland annat Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA och Veterinärförbundet.

Det är viktigt att alla tar ansvar, säger Karin Bergström, som är biträdande statsveterinär på SVA.

– Det är uppenbart varför det behövs vårdhygien inom hästsjukhus och även på smådjurssidan, och det är för att minska smittspridning av den här antibiotikaresistenta bakterien och deras förekomst, säger hon.  

På Bagarmossens djursjukhus är det nu egen ingång och separata väntrum för de djur som upptäckts ha resistenta bakterier.

Och att tänka på smittrisken kommer att bli vanligare också inom djursjukvården framöver, tror veterinären Margareta Wellander:

– Inom humanvården finns det ju en speciell sektor som heter vårdhygien. Det finns det ju inte inom veterinärvården, även om det börjar komma mer och mer. Nu finns det ju även inom vissa utbildningar på veterinärsidan, både för djursjukvårdare och det pratas om det för veterinärer inom utbildningen så att man blir mer medveten om det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".