Michael Wood, USA:s Stockholmsambassadör under George W Bush's presidenttid. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Wikileaks

USA ser Sverige som "stark partner"

Sverige har en officiell hållning när det gäller alliansfrihet, men egentligen så är samarbetet med militäralliansen Nato djupare än vad Sverige vill låta påskina. Det skrev den amerikanska ambassaden i Sverige i en rapport hem till USA, våren 2007, framgår av dokument som sajten Wikileaks läckt ut.

Det gäller 672 telegram som har gått från den amerikanska ambassaden i Stockholm till USA. I ett av dem, som är hemligstämplat, skriver den förre ambassadören Michael Wood i maj 2007:

"Sveriges officiella policy om alliansfrihet är en osanning… Detta eftersom Sverige deltar i Natos partnerskap för fred och även leder EU:s Nordic Battle Group." På engelska lyder formuleringen: "give the lie to the official policy".

Sverige får även omdömet att vara en stark och pragmatisk partner, av ambassadör Michael Wood.

Det är Svenska Dagbladet som har tagit del av dokumenten från Wikileaks.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är bättre skickad att arbeta med USA än sin företrädare Göran Persson,  står det i ett annat telegram.

Den amerikanska ambassaden ska ofta ha samtalat med försvarsminister Sten Tolgfors, eller tjänstemän på försvarsdepartementet, framkommer i rapporterna.

Det är i de meddelanden som är hemligstämplade som den amerikanska ambassadören har refererat samtal med svenska politiker.

Försvarminister Sten Tolgfors (M) skriver i ett meddelande till Ekot att han inte tycker att det är några uppseendeväckande uppgifter det handlar om. Och han vill inte recensera innehållet i USA:s ambassads rapporter. Medlemsskap i Nato är inte aktuellt bara för att Sverige samarbetar med Nato i Kosovo och Afghanistan, skriver ministern.

Allan Widman, försvarspolitisk talesman i Folkpartiet sade så här i P1-morgon i morse.

– Sedan håller jag med om att det varit liten offentlig debatt kring den förnyelse av säkerhetspolitiken som skett de senaste åren. Men det beror ju inte på att vare sig regeringen Persson eller regeringen Reinfeldt har mörkat utan man har ju redovisat i regeringsförklaringar och samarbetsdokument att vårt samarbete med Nato blir starkare och starkare, men tyvärr har det inte blivit någon offentlig debatt, säger Allan Widman.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista