Ekonomiskt stålbad väntar i USA

Svårt att få igenom förslagen
1:11 min

Ett ekonomiskt stålbad väntar USA de närmaste åren med bland annat stora sociala nedskärningar och höjd pensionsålder.

Förslagen kommer från president Obamas kommission för att minska budgetunderskottet som nu har presenterat sitt slutförslag, men det blir svårt att genomföra.

USA har en statsskuld på närmare 14 000 miljarder dollar och om inget görs kommer snart de utländska långivarna att kräva högre räntor och sedan är statsbankrutten inte långt borta, resonerar kommissionen, som tittar oroligt på vad som händer i Europa. Så den föreslår drakoniska nerdragningar i statens utgifter till exempel för sociala ändamål och att pensionsåldern på sikt ska höjas till 69 år. Även militärutgifterna ska bantas.

Samtidigt ska skatteinkomsterna öka bland annat genom att en rad avdragsmöjligheter avskaffas och bensinskatten höjs. Därigenom ska budgetunderskottet minskas från 9 procent av bruttonationalprodukten i dag till drygt 2 procent om fem år. Det här är vad kommissionens ordföranden, en demokrat och en republikan, föreslog i dag.

Kommissionen som helhet ska rösta om förslaget på fredag men just nu verkar det osannolikt att det kommer att gå igenom där. De politiska skillnaderna är oöverstigliga, republikanerna är emot alla skattehöjningar och demokraterna motståndare till sociala nerskärningar.

När Obama tillsatte kommissionen hoppades han att den skulle komma med förslag som kongressen verkligen skulle kunna besluta om, men de förväntningarna har tonats ner. Nu verkar det mest bli ytterligare ett bevis på att det politiska systemet i USA har kört fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".