Höjda matpriser drabbar vfrämst ärldens fattiga. Foto: Scanpix

FN varnar för högre matpriser

Svåra konsekvenser för de fattiga
2:19 min

På grund av klimatförändringarna och befolkningsökningen väntas stora prisökningar på mat, enligt en ny rapport om hur matförsörjningen kan säkras, som presenterades vid FN:s klimatkonferens i Cancún i Mexiko. 

En slutsats i rapporten är att fattigdom måste bekämpas.

I år har svår torka i Ryssland och enorma översvämningar i Pakistan visat hur extrem väderlek kan slå ut jordbruket. När skördarna slår fel så stiger matpriserna. Samtidigt påverkas priserna uppåt av folkökningen.

Nu har forskningsinstitutet IFPRI gjort prognoser från nu och till år 2050 för hur priserna på viktiga råvaror som majs, vete och ris kan påverkas av klimatförändringar och folkökning, men också beroende på hur mycket inkomsterna ökar.

Majs är den gröda av de tre vars pris påverkas mest av klimatförändringar. Majspriserna kan fördubblas, visar prognosen, medan priset på ris kan stiga med en tredjedel.

Ser man på konsekvenserna för de fattigaste om matpriserna stiger på grund av folkökning och att det blir svårare att odla, så riskerar de fattigaste länderna  att andelen undernärda barn under fem år ökar med mer än 18 procent, i det värsta scenariot. För att motverka detta föreslår IFPRI stöd till fattiga bönder så de kan anpassa sig till värre odlingsförhållanden, och producera mer.

Om bönderna får mer resurser och kan odla mer effektivt, så gynnar det alla säger Gerald Nelson, en av författarna tillrapporten.  Enligt IFPRI:s beräkningar så kan prisökningen på majs dämpas rejält om produktiviteten bara blir lite bättre.

 IFPRI föreslår stöd till fattiga odlare så de kan producera mer mat utan att ta ner skog och odla nya åkrar, och att utsläppen av växthusgaser genast måste börja bromsas.

Det är vanligt att tempererade länder tror de ska komma lindrigare undan klimatförändringar, men inte heller amerikanska majsbönder kan räkna med det, säger Gerald Nelson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".