Fel stoppade gripandet av Assange

Brittisk polis vet var Assange finns
1:57 min

Den svenska arresteringsorder som utfärdats mot Wikileaksgrundaren Julian Assange måste kompletteras för att brittisk polis ska kunna gripa honom.

Det står klart efter kontakter mellan svensk och brittisk polis under förmiddagen i dag.

Under förmiddagen har vi arbetat intensivt med att få kontakt med brittisk polis och nu har vi fått så mycket information att det är en åklagarfråga att reda ut formaliafelet, säger Tommy Kangasvieri vid polisens internationella enhet.

Kan du säga någonting om vad det är som har saknats?

– Det jag kan kommentera är att det är en formaliafråga utifrån det brittiska rättssystemet jämfört med det svenska rättssystemet, säger Tommy Kangasvieri.

Enligt uppgifter i brittiska medier vet polisen där var Julian Assange finns, och man ska vid flera tillfällen ha haft kontakt med hans advokater.

Trots det har han inte gripits, enligt tidningen The Times berodde det på ett fel i den svenska arresteringsordern.

Uppgifterna var nya för den svenska polisen, som nu fått beskedet att arresteringsordern måste kompletteras för att vara giltig i England. 

Det handlar om att maxstraffen för alla de brott som Assange misstänks för måste specificeras.

– Min uppfattning är att det här ska gå och rätta till ganska fort men det är som sagt helt upp till åklagaren nu, säger Tommy Kangasvieri vid Rikskriminalpolisen internationella enhet.

Ekot har sökt överåklagare Marianne Ny, som leder förundersökningen där Assange misstänks för bland annat sexuellt ofredande och våldtäkt, men hon har inte gått att nå.

Under förmiddagen i dag kom också besked om att Högsta domstolen inte kommer att ta upp Assange överklagan om häktningen av honom, som är grunden för den internationella efterlysningen.

– Jag är besviken på det beslutet. Samtidigt kan jag inte kväsa beslutet utan får acceptera att de har den synen på saken. Jag vet att Julian Assange tillsammans med min kollega i England kommer att fortsätta sig för den fortsatta händelseutvecklingen, säger hans advokat Björn Hurtig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".