Putin talade ut hos Larry King om Wikileaks

1:27 min

Den ryske premiärministern Vladimir Putin kommenterade i natt Wikileaks i en intervju i CNN - och han verkade irriterad över en del av uttalandena i de hemliga amerikanska rapporterna om Ryssland.

I Wikileaks-rapporterna klassificeras Ryssland som ett genomkorrumperat samhälle och försvarsminister Robert Gates säger att det inte är en demokrati utan ett land styrt av säkerhetstjänsten, något som man ju inte säger officiellt. Men Putin bet ifrån ordentligt när han intervjuades av Larry King på CNN.

Gates misstar sig grundligt, sa Putin och hävdade att Ryssland är en demokrati där makten ligger hos folket och parlamentet. Blanda er inte i hur vi styr vårt land sa han och han hävdade i stället att USA har ett systemfel i sin demokrati.

Putin är en av de första verkliga världsledarna som personligen kommenterar Wikileaks, och han sa att han inte såg offentliggörandet av alla dokument som en katastrof, ett omdöme som radikalt skiljer sig från det man har i USA. Utan att förklara närmare sa han att det är någon som försöker utnyttja Wikileaks för sina syften.

I ett annat hemligt USA-dokument liknas han och president Dmitrij Medvedev vid Batman och dennes medhjälpare Robin, underförstått att det fortfarande är Putin som bestämmer...

Via tolken sa Putin att det bara var förtal som syftar till att förstöra det goda samarbetet mellan honom och Medvedev och tillade "sluta upp med det". Vem av de två som kommer att ställa upp i presidentvalet 2012 var för tidigt att svara på, sa Putin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista