Kalifen från Köln gäckar myndigheterna

I Tyskland växer nu kritiken mot polis och myndigheter efter att landet mest kände islamist lyckats gå under jorden och dessutom fått sin utvisning uppskjuten än en gång.

När vi väl fick en dom så hade vi inte honom, pinsamt. Det är en vanlig kommentar i tyska tidningar på fredagen. Den tyska polisen får kritik och rättsväsendet anses förlöjliga Tysklands anseende internationellt. 

”Lagarna måste ändras”, dundrar oppositionen i förbundsdagen och kräver att personer som är terroristmisstänkta utvisas direkt. 

Komplicerat fall
I fallet Metin Kaplan är det komplicerat. Metin Kaplan, eller som han själv kallar sig, kalifen från Köln, gäckar de tyska myndigheterna. 

Sedan den 51-årige Kaplan släpptes ur fängelse för ett år sedan har tyska myndigheter försökt få honom utvisad till Turkiet. Där är han misstänkt för terrorism och i Tyskland är han klassad som en säkerhetsrisk. 

Efter att en domstol underkänt det turkiska rättsväsendet möjligheter att ge Kaplan en rättvis rättegång, har han fått stanna i Tyskland. Här har han, enligt polisen, fortsatt att bygga upp sin numera förbjudna organisation. 

Nytt domstolsbeslut
I onsdags kom ett nytt beslut i en ny domstol. Kaplan kunde utvisas och tyskarna kunde äntligen bli kvitt kalifen.  

Polisen gick in i hans lägenhet i Köln för gripa honom men trots övervakningen var Kaplan spårlöst borta. Rikslarm utlystes men bara ett dygn senare upphävde ytterligare en domstol utvisningen.  

Kaplan får en frist på två månader för att kunna överklaga och till dess är han i praktiken en fri man. 

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista