Riksbanken. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Svenska banker motståndskraftiga mot kriser

"Kreditförlusterna kommer att bli lägre"
2:51 min

Bankerna är fortfarande känsliga för störningar på de finansiella marknaderna, skriver Riksbanken i en rapport.

Det anser Riksbanken som i en ny rapport i dag om finansiell stabilitet bland annat visar att återhämtningen i den svenska ekonomin bidrar till att bankernas kreditförluster fortsätter att minska, säger Riksbankschefen Stefan Ingves.

Bankerna är väl kapitaliserade i en internationell jämförelse och deras motståndskraft mot oväntade händelser är därför god. Men bankerna är fortfarande känsliga för störningar på de finansiella marknaderna. Osäkerheten finns i omvärlden.

Sedan den förra rapporten i somras har situationen för de svenska bankerna fortsatt att förbättras. Den ekonomiska återhämtningen har medfört att kreditförlusterna har minskat.

Situationen i de baltiska länderna ser också ljusare ut. Samtidigt fungerar de finansiella marknaderna bättre.

Riksbanken beräknar nu att kreditförlusterna för de fyra stora affärsbankerna kommer att bli lägre än i den tidigare beräkningen.

Nu nämns siffran 42 miljarder kronor för bankernas sammanlagda kreditförluster under perioden 2010 till 2013. Den förra beräkningen hamnade på 61 miljarder under perioden 2010 till 2012.

Nu är de svenska bankernas motståndskraft mot negativa händelser god och det svenska banksystemet är starkt.

Förutom osäkerheten i omvärlden pekar Riksbanken också på risker som finns i den svenska bostadsmarknaden. Bankernas utlåning som ökar i rekordtakt och bankerna i sin tur lånar på den internationella finansmarknaden.

Riksbanken har testat bankernas motståndskraft mot en betydligt sämre ekonomisk utveckling och stresstestet visar att bankerna skulle klara mycket högre kreditförluster utan att deras kapitaltäckning påverkas i någon större utsträckning.

Riksbanken undersöker även likviditetsrisken i de svenska bankerna. Testerna visar att bankernas likviditetsrisker är något större än genomsnittet för ett urval av europeiska banker.

Riksbanken anser att en lärdom från finanskrisen är att Riksbanken tydligare måste kommunicera vilka risker som syns och de åtgärder som krävs för att värna den finansiella stabiliteten i Sverige.

Därför innehåller den Finansiella stabilitetsrapporten fyra rekommendationer till aktörerna i det svenska

finansiella systemet, säger riksbankschef Stefan Ingves.

  · bankerna bör bibehålla eller öka de kapitalnivåer de har i dag.

  · bankerna bör fortsätta att förlänga löptiden i sin finansiering

  · bankerna bör ta ökad hänsyn till refinansieringsrisken i sin utlåning för bostadsändamål

  · tydligheten i bankernas offentliga likviditetsrapportering behöver förbättras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".