Siffran stiger över drabbade av magparasiten

"Jag tycker inte kommunen sköter sitt jobb"
1:36 min

Fortfarande stiger siffran över hur många i Östersund som har drabbats av magsjuka på grund av tarmparasiten i dricksvattnet.

På eftermiddagen hade närmare 7 000 personer anmält sig via kommunens hemsida, nästan var tionde kommuninvånare.

Men det kan handla om snarare 10 000 av kommunens 50 000 invånare eftersom alla eventuellt inte fyllt i den webbenkät som kommunen gått ut och uppmanat om.

Och det här börjar nu märkas bland kommunens företagare, säger Lisbeth Godin, regionchef på svenskt näringsliv i Östersund.

– Det påverkar verksamheten som med mycket människor att göra, som friskolor, vård, hotell och restauranger.

Kan det bli aktuellt att kräva kommunen på ersättning om det visar sig att kommunen brustit i hanteringen av vattnet?

– Det är möjligt att något företag känner att man är tvungen att göra det för att försöka täcka en del av sina kostnader. Men jag tror inte att det kommer att bli någon stor omfattning, säger Lisbeth Godin.

Senare i dag kommer analyssvar från vattenprover som tagits vid det kommunala reningsverket i Östersund.

I dag håller två operationsavdelningar på Östersunds sjukhus stängt på grund av att många i personalen är sjuka till följd av parasiten i dricksvattnet.

Nu börjar vardagsbestyren med att till exempel koka allt dricksvatten att påverka tålamodet hos en del av Östersundsborna. Stefan Rahms förtroende för hur kommunen sköter situationen är inte stort:

– Jag tycker inte att de sköter sitt jobb. Konstigt att smutsvatten kommer i vårat dricksvatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".