Miguel Cruz de Oliveira. Foto: Alice Petrén.

Svårt att få lån för portugisiska företagare

1:24 min

Eurokrisen och oron kring bankerna har medfört att många av Portugals små och medelstora företag inte längre kan få lån. Det ökar riskerna för konkurs och för att arbetslösheten ökar än mer.

Miguel Cruz de Oliveira startade kommunikationsföretaget Sinóptica i Lissabon efter många år som bankanställd i Sverige. Hans företag klarar sig än så länge, men han oroar sig för utvecklingen i Portugal.

– Framför allt om man har ett företag som behöver krediter - det är kanske inte fallet med vårt eget företag - men om man är ett industriföretag som skulle behöva ha bankkrediter kan man ju säga att det just nu är stängt i och med att bankerna lånar ut till staten i stället. Det är ju staten som lägger beslag på banksystemets kreditförmåga.

Men överlever då de små företagen?

– Ja, det är frågan nu, speciellt som man säger att 2011 blir ett tufft år. Det är inte bara det att bankerna inte lånar ut pengar. Dessutom har de skurit ned på sina inköp - både banker och storföretag - så då kan man undra vilka småföretagen ska sälja till.

Miguel Cruz de Oliveira och andra företagare här i Lissabon är eniga om att det är de små och medelstora företagen, som nyanställer, medan de stora i stället försöker att höja produktiviteten hos befintlig personal.

De mindre företagen står för hela 80 procent av Portugals näringsliv. Det blir svårt att se hur de nu framöver ska kunna skapa tillväxt och jobb.

Arbetslösheten här är nu över 10 procent. I den offentliga sektorn kommer dessutom kraftiga åtstramningar, lönesänkningar och skattehöjningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista