Riksbanken optimistisk

Riksbanken tecknar en ljus bild av både den svenska och internationella ekonomin. Arbetslösheten står däremot och stampar på dryga 5 procent och går ner först om ett par år, men nu börjar konjunkturen ta fart enligt Riksbankens inflationsrapport.

– Det finns en rad positiva tecken som tillsammans ger en god bild av att vi har en konjunkturuppgång som har tagit fart, säger vice riksbankschef Irma Rosenberg.

Vilka är de viktigaste tecknen på en uppgång?

– Ökad industriproduktion, fler industriorder, hushållens efterfrågan är förhållandevis god och så naturligtvis utvecklingen i omvärlden där de positiva signalerna bitvis är tydligare än i Sverige.

Kan det gå för fort?

– Det är ju det som är vårt riskscenario. Vi har landat i bedömningen att vi ser en större risk för en snabbare inflationsutveckling än för en svagare. Det är ofta så i en konjunkturuppgång att man underskattar styrkan i den.

Exporten oväntat stor
Ekonomin växer de närmaste åren med 3 procent per år i industri länderna. Den svenska exportindustrin går bra, den svenska nettoexporten blir oväntat stark. Men arbetslösheten minskar betydligt långsammare.

– Det är normalt i konjunkturskedet överhuvudtaget att arbetsmarknaden släpar efter. Företagen försöker först möta ökad efterfrågan med de resurser de redan har. Först när de känner sig säkra på att konjunkturen verkligen har vänt så kan det bli aktuellt att börja tänka på att anställa mer personal, säger Irma Rosenberg.

Ökande fastighetspriser
Stigande fastighetspriser oroar en del men inte Riksbanken. Däremot varnar Irma Rosenberg för att det på lite längre sikt, mot bakgrund av konjunkturuppgången, kan komma att bli räntehöjningar.

– Den som till äventyrs inte tänker på det här när man tar sina lån, eller ger lån till någon, ska påminnas om att det faktiskt är ovanligt låga räntor just nu, säger vice Riksbankschefen Irma Rosenberg

Riksbanken lämnade vid sitt möte reporäntan oförändrad på 2 procent.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista