Ingen uppgörelse om regeringskansliets budget

"Omröstningen blir en rysare"
1:57 min

Regeringen riskerar sitt första nederlag i riksdagen på torsdag nästa vecka, efter att de borgerliga allianspartierna idag sa nej till en uppgörelse med de rödgröna partierna. Samtidigt blev det klart att alliansen och Sverigedemokraterna drev igenom att det inte blir några förändringar kring de kritiserade anonyma bidragen till partierna.

 |

Det enda tydliga besked som kom ut efter dagens möte i konstitutionsutskottet, KU, var det att de rödgröna partierna inte får gehör för sitt krav om en tydligare redovisning av anonyma partibidrag.

Regeringspartierna gjorde gemensam sak med Sverigedemokraterna, trots att både Folkpartiet och Centerpartiet krävde en större öppenhet i valrörelsen.

Men samtidigt blev det klart i KU idag att nästa veckas omröstning kring frågan om besparingar på regeringskansliet kommer att bli en rysare.

Förut var läget att de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna på olika håll kommit fram till att regeringskansliet skulle spara 670 miljoner kronor nästa år, eftersom det inte ansetts ha dragit ner tillräckligt efter EU ordförandeskapet.

Men idag kom de rödgröna med ett kompromissförslag där de mer än halverar besparingskravet. Men regeringspartierna nappade inte på erbjudandet.

– Man har gjort mycket stora besparingar i regeringskansliet och vår bedömning var att varaktigt minska anslagen med ytterligare 300 miljoner ovanpå den dryga halvmiljarden man redan har sparat. Det fungerade inte, säger moderaten Per Bill i Konstitutionsutskottet.

Miljöpartiets Peter Eriksson är ordförande i utskottet; han beklagar att det inte blev någon uppgörelse, men tror att det rödgröna förslaget vinner.

– Det kommer att bli en avgörande slutomröstning mellan regeringens förslag och de rödgröna partierna. Och eftersom SD vill ha en besparing är det, utifrån vad de har sagt tidigare, antagligen så att de kommer att stödja det här förslaget. Men det får vi se.

Men Sverigedemokraternas Jonas Åkerlundh säger att partiet inte bestämt sig för att stödja den nya och betydligt mindre besparingen.

– Så länge man inte pratar med oss finns det ju inga förutsättningar att göra en överenskommelse. Varje överenskommelse förutsätter att man har haft ett samtal åtminstone. Vi har ju vårt eget förslag. Vi står fast vid att det är möjligt att spara 670 miljoner, säger Jonas Åkerlundh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".