Spanien har allas ögon på sig.

Molnen svartnar i eurozonen

Fokus på Spanien skärps
1:42 min

EU överväger att snabbinkalla till ett extra toppmöte med anledning av finanskrisen i eurozonen, uppger källor för nyhetsbyrån Reuters. Samtidigt sjunker tillväxten i eurozonen och det kommer nya tecken på att marknaden misstror Spaniens förmåga att stå emot krisen.

 |

Reuters hänvisar till regeringskällor i just Spanien när det gäller EU:s funderingar på ett snabbinkallat extra toppmöte med fokus på finanskrisen.

Beslutet sägs hänga på vad den mäktiga Europeiska centralbanken, ECB, säger i eftermiddag när det gäller viljan att stötta euroländer i kris med nya lån.

Så sent som i söndags kväll klubbade EU:s finansministrar igenom ett stort räddningspaket på 800 miljarder kronor till krisande Irland, men marknaderna fortsätter att skaka.

Idag sålde Spanien statsobligationer för drygt 20 miljarder kronor - alltså statens sätt att låna pengar på den kommersiella marknaden.

Men den ränta som Spanien måste betala för att få sålt de här obligationerna är betydligt högre än vid motsvarande försäljning i oktober.

Marknaden tar alltså en högre riskpremie för att våga låna ut pengar till spanska staten.

Den spanska staten har annars beslutat att minska sitt lånebehov genom att i stället sälja ut statliga tillgångar, till exempel andelar i flygplatser och spelbolag. Det säger Spaniens ekonomiminister Elena Salgado till Financial Times.

Tidigare har Spaniens lånebehov för nästa år beräknats till drygt 400 miljarder kronor, men utförsäljningen av statliga tillgångar gör att lånebehovet kan minska till knappt 300 miljarder kronor, enligt den spanska ekonomiministern.

Samtidigt kommer dyster tillväxtsstatistik idag. Tillväxten i eurozonen mer än halverades under tredje kvartalet i år, jämfört med det andra.

Enligt Eurostat växte eurozonens samlade BNP med 0,4 procent under tredje kvartalet, jämfört med en procents tillväxt under kvartal två.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".