"Sverige viktig kunskapskälla om Ryssland"

"Sverige viktig kunskapskälla om Ryssland"
1:42 min

De svenska politiska besluten de senaste åren har fört Sverige allt närmare Nato, enligt den amerikanska ambassadens rapporter hem till USA som läckts till Wikileaks.

Den officiella svenska hållningen, att Sverige är alliansfritt, närmar sig en lögn, enligt rapporterna.

I dag rapporterar Svenska Dagbladet om telegram från den amerikanska ambassaden i Stockholm, till USA.

I ett av dem skriver den tidigare USA-ambassadören Michael Wood i maj 2007 att Sveriges officiella policy om alliansfrihet närmar sig osanning.

Det eftersom Sverige deltar i Natos partnerskap för fred och leder EU:s Nordiska stridsgrupp. På engelska: "give the lie to the official policy"

Sverige beskrivs som en stark och pragmatisk partner. Rapporterna är skrivna av amerikanska UD-tjänstemän som har ett intresse av att ge en tydlig bild hem.

Jan Hallenberg, professor vid Försvarshögskolan, är inte förvånad över innehållet. Men han menar att det för svenska politiker finns en skillnad som en amerikan inte ser mellan att vara alliansfri och samarbeta eller att vara Natomedlem.

– Detta är en skillnad, mellan att skriva under ett dokument som artikel fem i Nato där man lovar att komma till andra staters hjälp till att i olika sammanhang medverka med Nato. Det är en viktig differens, säger Jan Hallenberg.

Försvarsminister Sten Tolgfors ska enligt ambassaden ha sagt att det svenska samarbetet med en rad Nato-länder om ett militärt transportflygplan och det utökade nordiska försvarssamarbetet gör att Sverige närmar sig Nato.

Det har inte varit något tung officiellt argument för samarbetena.

Svenska politiker från båda sidor tycker att närmandet kunde ha beskrivits tydligare.

– Man har i regeringsförklaringar och i samarbetsdokument redovisat att vårt samarbete med Nato blir starkare och starkare men tyvärr har det inte blivit en offentlig debatt, säger folkpartisten Allan Widman.

Ambassaden nämner i positiva ordalag att Sverige är en viktig kunskapskälla om Rysslands militära utveckling, vilket alla misstänkt, men också för kunskap om Irans kärnprogram och det är mer oväntat.

Ekot har sökt flera svenska ministrar utan att få någon kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".