Skottning framför Brandenburger Tor i Berlin. Foto: Gero Breloer/Scanpix

Snön drabbar resande i hela Europa

Fortsatt ymnigt snöande orsakar transportkaos på många håll i Europa. Flygplatser stängs, hundratals tåg ställs in och hemlösa fryser ihjäl i kylan.

I Storbritannien var både Gatwick, en av Europas största flygplatser, och Edinburgh Airport stängda i dag.

Över 6 400 brittiska skolor tog också ner skylten, rapporterar BBC, och många väntas förbli stängda även i morgon.

Det handlar i första hand om Skottland, där hälften av alla skolor berörs. Men även norra och sydöstra England är hårt drabbat - dock inte Londonområdet.

Hundratals tågpassagerare i bland annat Storbritannien och Tyskland tvingas övernatta i stillastående tåg eller på stationer.

Frankfurt Hauptbahnhof förvandlades natten i dag till ett improviserat jättehotell, när folk inkvarterades i stillastående nattåg, eftersom alla andra boenden var smockfulla.

I Frankrike övergav hundratals bilister sina bilar när de fastnat i snön på torsdagen, rapporterar AFP.

Hälften av alla Eurostartåg Paris-London ställdes in. Ungefär var fjärde flyg vid Charles de Gaulle/Roissy och var tionde vid Orly blev inte heller av under dagen.

I Polen närmar sig antalet dödsoffer i kylan 20, varav de flesta tros ha varit hemlösa. Temperaturer på kring minus 26 grader har uppmätts i landets östra delar. I nätforum spekuleras i om köldrekord från krigsåren 1944-45, på cirka 40 minus, ska slås denna säsong.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".