Åtta sköts ihjäl i valattack

"Valet har skjutits upp sex gånger på fem år"
1:44 min

Från Elfenbenskusten kommer tecken på att valprocessen helt håller på att gå över styr. I dag har minst åtta människor skjutits ihjäl vid en attack mot ett valkontor i huvudstaden Abidjan.

Resultatet från presidentvalet i söndags skulle ha presenterats i går, men ännu har inga siffror offentliggjorts och det verkar som om det är den sittande presidenten som sätter käppar i hjulet av rädsla för att förlora makten.

En representant för landets president som offentligt river sönder ett av valresultaten. Valkommissionen som just skulle offentliggöra siffrorna för en grupp journalister hindrades att utföra sitt arbete på ett effektivt och sällan skådat handfast sätt.

Från president Gbagbos läger sägs att inga resultat kan visas upp ännu efter som det finns anklagelser om valfusk - enligt Gbagbo har det fuskats i den norra delen av landet, just där hans motståndare Alassane Outtara har sitt starkaste fäste.

FN har redan gett sitt omdöme att valet i princip har gått rätt till, och även EU:s valobservatörer har kommit till samma slutsats - den här omgången fick till och med lite bättre omdöme än den första.

Det här var valet som skulle sätta stopp för tio år av kaos och ekonomisk nedgång i Elfenbenskusten, en gång Västafrikas pärla och ekonomiska motor, nu präglat av inbördeskriget som har delat landet i två.

Valet har skjutits upp sex gånger på fem år, och det sågs som en stor framgång att valet nu blev av - den första valomgången utan våldsamheter och med förväntansfulla ivorianer som gick till valurnorna för att få lugn och ro i landet igen, det var den vanligaste önskan bland väljare som Ekot pratade med på plats i huvudstaden Abidjan.

Nu riskerar de hoppfulla väljarna som inte önskar annat än fred och lugn och ro att än en gång svikas av sina politiker, gatorna i huvudstaden Abidjan är halvtomma när många väljer att stanna hemma i spänd väntan på valresultatet och framför allt - på hur förloraren ska reagera på resultatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".