Virus kan vara boven bakom kronisk trötthet

1:42 min

Ett nyupptäckt virus kan ligga bakom sjukdomen kroniskt trötthetssyndrom, enligt nya studier som presenterades på den pågående läkarstämman i Göteborg.

Amerikanska forskare har hittat virusantikroppar hos två tredjedelar av de undersökta patienterna, och det är ett intressant fynd, säger Jonas Blomberg, professor vid Uppsala universitet.

– Ja, potentiellt om det skulle vara en orsak till det kroniska trötthetssyndromet så öppnar sig stora möjligheter till behandling och i förlängningen kanske till och med ett vaccin för ett mycket närliggande virus som finns för katter och som ger kattleukemi. Där har man fått fram ett bra vaccin, så det kanske skulle kunna gå att göra även mot det här nya viruset, säger Jonas Blomberg.

Det som de amerikanska forskarna har hittat är ett så kallat retrovirus, som kallas XMRV.

I retrovirusgruppen ingår också hiv-viruset och det gör att Jonas Blomberg tror att de antivirusmediciner som ges till hiv-patienter i framtiden också kanske kan hjälpa de kroniskt trötta.

– Ja, om det finns ett orsakssamband så finns det tre anti-hiv-mediciner som visat sig vara effektiva också mot detta virus, säger Jonas Blomberg.

I Uppsala har man testat en grupp trötta patienter, men bara hittat en som bar på viruset, och resultatet är därför osäkert. Det är heller inte klarlagt om och hur det nya viruset kan smitta.

Statsepidemiolog Annika Linde säger att det behövs mycket mer forskning innan man kan vara säker på vad de nya fynden betyder.

– Jag ser det inte alls som otroligt att det kan vara en bidragande orsak till att människor blir trötta och att de får de här symptomen. Sedan är frågan om det är en smitta som sprider sig mellan människor, att det är en begynnande epidemi eller ett virus som finns hos oss alla fast i så liten mängd att det inte vaknar och blir synligt förren vi utsätts för fysisk och psykisk stress, säger Annika Linde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista