Demonstration mot klustervapen på Sergels torg. Foto: Tobias Lundgren/Scanpix

Sverige inte bundet vid klusterförbud

1:19 min

För två år sedan skrev Sverige under en internationell konvention om förbud mot klustervapen, bombkapslar som innehåller små sprängladdningar som sprids över en stor yta. Men Sverige har ännu inte förklarat sig juridiskt bunden vid konventionen.

När Ekot frågade för ett år sedan vad som händer, fick vi samma svar som i dag:

Arbetet med att skriva en departementspromemoria pågår och den ska skickas ut för synpunkter. Sedan ska regeringen skriva ett förslag som riksdagen ska ta ställning till.

Ambassadör Cecilia Julin, chef för UD:s information, säger att regeringens proposition planeras till nästa år.

Utrikesminister Carl Bildt har fått flera frågor, såväl från oppositionen som alliansledamöter i riksdagen om när Sverige tänker ratificera konventionen mot klustervapen.

Det är skillnad mellan att skriva under och förklara sina avsikter och att ratificera och därmed bli juridiskt bunden vid att följa konventionens innehåll.

Utrikesministern har svarat att det ska ske så snart som möjligt när frågan har beretts färdigt.

I somras uppmanade Europaparlamentet de tjugo EU-länder som undertecknat konventionen om förbud mot klustervapen att ratificera den. Elva har gjort det, nio har det inte, däribland Sverige alltså.

Att Sverige skrivit på konventionen innebär också att det svenska vapnet bombkapsel 90 ska avvecklas. Försvarsmakten har redan fattat beslutet att det ska vara genomfört senast vid utgången av år 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista