Julian Assange under en presskonferens i London. Foto: Lennart Preiss/Scanpix.
Wikileaks

"Hela saken är oproportionelig"

"Utgår från att vi får se Assange gipen"
1:53 min

Högsta domstolen kommer inte att ta upp Julian Assange överklagan och han fortsätter därmed att vara internationellt efterlyst. Hans advokat, Björn Hurtig, säger att Assange är besviken över beskedet.

Advokat Björn Hurtig säger så här om hur Assange reagerat på beskedet.

– Han är besviken över Högsta domstolens beslut och han har svårt att förstå de enorma proportioner som det här har fått med tanke på de gärningar man pratar om, säger Björn Hurtig.

Julian Assange är häktad i sin frånvaro misstänkt för bland annat sexuellt ofredande och en våldtäkt som av domstolen betecknas som mindre grov.

Beskedet från Högsta domstolen i dag är att det inte finns tillräckliga skäl för att pröva hans överklagande.

Enligt brittiska medieuppgifter vet polisen där var Assange befinner sig, men han har inte gripits eftersom det funnits brister i den arresteringsorder som utfärdats. 

Den måste nu kompletteras för att vara giltig i Storbritannien, säger Tommy Kangasvieri vid Rikskriminalpolisens internationella enhet.

– Det är en formaliafråga utifrån det brittiska rättssystemet jämfört med det svenska rättssystemet, säger Tommy Kagasvieri.

Hur lång tid kan det ta?

– Min uppfattning är att det här ska gå att rätta till ganska fort, säger Tommy Kangasvieri.

Brittisk polis vill i dag inte kommentera uppgifterna om att de ska veta var Assange är. Överåklagare Marianne Ny, som leder utredningen, har inte gått att nå i dag, men sa i går så här.

– Jag utgår från att vi får ser Julian Assange gripen och att utredningen kan komma till en slutpunkt, säger Marianne Ny.

Enligt advokat Björn Hurtig kommer Assange att motsätta sig att utlämnas till Sverige om han grips. Han säger också att han anser att hela hanteringen från svenska myndigheters sida är överdriven.

– Hela den här saken är oproportionerlig, jag kan inte tro att man vidtar det här åtgärderna som man gör nu bara för att få honom till ett förhör rörande sexuellt ofredande och våldtäkt av mindre allvarlig art, säger Björn Hurtig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".