"USA är inte uppdaterade om säkerhetsdoktrin"

"Vi är inte medlemmar i atlantpakten"
1:21 min

Den amerikanska ambassaden känner inte till Sveriges säkerhetspolitiska linje. Det framgår av hemliga handlingar som skickats till USA och det förvånar svenska utrikespolitiska experter. Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin.

– Det är uppseendeväckande att den amerikanska ambassaden inte håller sig uppdaterad kring hur vi definierar vår säkerhetspolitiska doktrin. Som det framställdes i dag i Svenska Dagbladet så verkar det som om den amerikanska ambassaden inte har förstått att vi faktiskt har en ny säkerhetspolitisk doktrin sedan 2002. Det är ganska uppseendeväckande att en ambassad inte är up-to-date, säger Urban Ahlin.

Enligt den amerikanska ambassadens rapporter till USA så gränser den svenska officiella utrikespolitiska linjen till lögn.

Orsaken är det nära samarbetet på en rad områden med Nato - samtidigt som Sverige ska vara neutralt i händelse av krig.

Men den svenska neutraliteten monterades ner fram till 2002 då betoningen i stället lades på alliansfrihet och säkerhet genom samarbete med andra.

Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund vill inte recensera ambassadens kunskap om den svenska säkerhetspolitiken.

Men han slår fast att regeringen inte ljugit om säkerhetspolitiken utan berättat om det samarbete som pågår.

– Vi är inte medlemmar i atlantpakten, även om några av oss skulle önska att vi var det, men vi har ett väldigt gott samarbete. Vi är en partner sedan många år tillbaka, säger Jan Björklund.

I rapporterna från den amerikanska ambassaden beskrivs Sverige som en stark och pragmatisk partner.

Ambassaden nämner i positiva ordalag att Sverige är en viktig källa för kunskap om Rysslands militär, vilket många tidigare misstänkt, men också för kunskap om Iran kärnvapenprogram och det är mer oväntat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".