Arkivfoto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Medicinsk okunnighet leder till dödsfall i arresten

2:08 min

De senaste tio åren så har minst 23 personer dött i svenska polisens arrester, visar Ekots granskning.

I arresten placeras ofta personer som är påverkade av alkohol och droger, men trots att polisen saknar medicinsk utbildning är det dem som måste avgöra ifall en person ska skickas till sjukhus eller inte.

Morgan Engeldahl har levt ett liv med tungt missbruk, och vet hur det känns att ligga i arresten.

– Vi är skräp, mest bara obekväma, säger Morgan Engeldahl.

I den granskning som Sveriges Radio gjort så har 23 personer dött de senaste tio åren i polisens arrester, självmord undantaget.

Då är inte landets största polisdistrikt, Stockholm, inräknat, därifrån har man inte kunnat lämna några siffror till Ekot.

Som det ser ut i dag så är det vakthavande befäl vid varje polisarrest som tar beslutet ifall en person ska sättas i arresten eller skickas till sjukhuset.

Problemet är att de inte har den medicinska utbildning som krävs. Situationen är orimlig, säger Lena Nitz ordförande i Polisförbundet.

– Vi tycker att det är både olyckligt och orimligt att en polisman ska behöva fatta sådana kvalificerade medicinska beslut som man måste göra och som kan leda till allvarliga konsekvenser. Det värsta som kan hända är att en person avlider i en av våra celler, det har hänt förr och det vi absolut inte ska hända igen, säger Lena Nitz.

Under 80-talet fanns det cirka 25-30 tillnyktringsenheter, TNE. Dit kunde polisen ta personer som var påverkade av alkohol och narkotika, där övervakades sedan personerna av medicinsk personal.

I dag så finns det elva TNE-enheter kvar, många i storstäderna. Där det inte finns någon TNE-enhet blir polisen tvungna att lägga personen i arresten.

Den förändringen påverkar alla, säger Gerhard Larsson som leder missbruksutredningen på Socialdepartementet.

– Sett utifrån det perspektivet som jag studerar det här frågorna så har det varit en negativ utveckling både för de människor som är påverkade och för de knepiga ställningstaganden som poliserna ställs inför, säger Gerhard Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista