V prioriterar jobben i höstens budgetförhandling

Löftet om att höja ersättningarna i sjuk- och föräldraförsäkringarna ser ut att skjutas allt längre in i framtiden. Vänsterpartiet väljer att inte prioritera frågan inför höstens budgetförhandlingar.

Vänsterpartiet presenterade på fredagen de tio viktigaste prioriteringarna inför höstens budgetförhandlingar och nu finns inte höjningen av taken med. Partiledaren Lars Ohly säger att det viktigaste nu är att fler får arbete.

– Prioritering betyder just att man sätter en fråga framför andra och nu är det jobben främst. Det finns många andra frågor som också är viktiga men som vi inte lyfter fram. Får vi bukt med arbetslösheten så får vi också möjlighet att så småningom genomföra många av de reformer som vi inte lyfter just nu.

Det var inför valet 2002 som socialdemokraterna, ivrigt påhejade av vänsterpartiet, lovade att höja de så kallade taken i sjuk- och föräldraförsäkringarna från 7,5 till 10 basbelopp. Också de som i dag tjänar upp till 39 000 kronor i månaden skulle då få 78 respektive 80 procent av inkomsten när de är sjuka och föräldralediga.

Efter valet blev de ekonomiska realiteterna uppenbara och löftet blev i stället att taken skulle höjas inom den här mandatperioden.

Häromåret hotade vänsterpartiet med att bryta samarbetet med regeringen när socialdemokraterna inte vill höja taken i samma takt som vänsterpartiet. Inför hösten förhandlingar om budgeten finns frågan inte ens med på prioriteringslistan.

– Det ekonomiska läget är värre nu än det var då. Vi har en situation där arbetslösheten ökar och det påverkar intäkterna till stat och kommuner. Vi måste alltså prioritera arbetslösheten. 

Blir det några höjda tak under den här mandatperioden tror du?

– Det hoppas jag fortfarande. Det här är riktlinjer inför höstens budgetförhandlingar som framför allt behandlar 2005. Sedan har vi ytterligare ett år och vi hoppas kunna gå till val 2006 efter att ha genomfört hela programmet.

Så ett halvår före valet uppfylls vallöftet?

– Det får vi se, men jag har förhoppningen om att vi ska uppfylla också den punkten.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista