Tvist om dödsorsak i Knutbyrättegången

I Knutbyrättegången har det på fredagen handlat om pastorns första hustru, som hittades död i badkaret hösten 1999. Professor Olle Nilsson, som arbetar med olycksfallskador vid Uppsala universitet, har analyserat hennes skador och kommit fram till att de inte kunnat uppkomma vid ett fall.

– Jag bedömer att det inte är möjligt att hon har avlidit på grund av fallskada, säger professor Olle Nilsson.

Vad grundar du det på?

– Jag har analyserat förutsättningarna för fall på skadeplatsen och det har varit särskilt viktigt i analysen att titta på hur skadan sett ut. Jag bedömer att det inte är förenligt med fallskada.

Kan hon ha orsakat det själv på något sätt?

– Nej, det bedömer jag att hon inte kan ha gjort.

Då måste hon alltså haft hjälp på något sätt?

– Ja.

Brottsutredning togs upp igen
Pastorn har själv berättat att han hittade sin hustru livlös i ett vattenfyltt badkar. Vid ankomsten till sjukhuset upptäcktes en djup skallskada i vänster tinning, vilket också var dödsorsaken.

Den brottsutredning som gjordes kom då fram till att det var en olycka. Hustrun hade ramlat mot vattenkranens vrede. Men brottsutredningen togs upp igen efter att pastorns andra hustru sköts till döds i januari i år.

Olycka enligt rättsläkare
Den som gjorde obduktionen 1999, rättsläkare Lars Eriksson, kom då fram till att det var en olycka.

– I den undersökning som gjordes då drog vi slutsatsen att den här skadan kan ha uppkommit i ett fall i badkaret, sa Lars Eriksson i rätten.

Denna bedömning står han fast vid än. Två experter från Rikskriminalen har också vittnat på fredagen och sagt att det är mycket svårt att säga om det var en olycka eller inte. Dessutom har en annan professor vittnat om att olyckan inte kan ha orsakats av ett fall i badkaret.

Att olika experter har kommit fram till så olika slutsatser förklarar professor Olle Nilsson så här:

– Jag uppfattar att det beror på att det andra sakkunniga inte i detalj har analyserat skadans utseende och värderat de skador som behövs för att få en sådan här skada.

Pastorn följde allt 
Pastorn själv har noggrant följt det som visats i rättssalen, även de obduktionsbilder på hans hustru som visades. Han har stundtals sett rätt bekymrad ut.

Pastorns advokat Ola Nordström kommenterade att två professorer sagt att hustrun inte kunnat få de skador hon har fått genom ett fall.

– En professor, Olle Nilsson, har sagt det och en professor sa att det inte är sannolikt.

Men är det inte rätt besvärande för din klient?

– Det är besvärande för min klient likaväl som det är besvärande för åklagarna att två rättsläkare säger att det kan ha gått till på det här sättet. Det här är ju en besvärlig situation för åklagaren där själva dödsorsaken är så här omtvistad och då har vi ännu inte börjat diskutera min huvudmans eventuella agerande eller inblandning i det, säger Ola Nordström.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Namnen på den åtalade 32-årige Knutbypastorn har ersatts med ”pastorn”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".