Moderaterna vill samarbeta med regeringen i energifrågan.

M vill ha kompromiss om kärnkraften

Moderaterna vill samarbeta med regeringen i energipolitiken. Det sa talesmannen Per Bill i en riksdagsdebatt på fredagen. Han är beredd att göra avsteg från moderaternas linje att Sveriges kärnkraftverk ska köras så länge det går.

Per Bill har redan förslag till en förhandlingslösning.

- Att man till exempel lägger in stationer på vägen där man tittar men, så att säga, ger dem ett antal år, och säger att inga reaktorer behöver stängas före tidigast det och det året, säger Per Bill.

Då är du alltså beredd att närma dig en variant där man stänger kärnkraftverk innan industriägarna själva tycker att man ska det?

– Nu börjar vi närma oss vad förhandlingarna ska handla om och då vill jag ändå vara väldigt försiktig för att inte försvåra eventuella förhandlingar, säger Per Bill.

Häromdagen ville moderaterna samarbeta med regeringen om försvaret. På fredagen erbjöds samarbete om energipolitiken. Vad det innebär konkret går inte att pröva idag.

Förhandlingar drar ut på tiden
Socialdemokraterna, vänsterpartiet och centern samarbetar för att avveckla den svenska kärnkraften i samråd med industrin. Förhandlingarna drar ut på tiden bland annat för att industrin och politikerna har olika uppfattning om hur och när den kvarvarande reaktorn i Barsebäck ska stängas.

Samma stötesten finns mellan regeringen och moderaterna, eller för den delen, regeringen och kristdemokraterna, som också erbjöd samarbete i energipolitiken i fredagens riksdagsdebatt.

Kd eftersöker pakt
Kristdemokraternas Maria Larsson vill ha en pakt i energipolitiken. Var kompromissmöjligheterna skulle finnas är oklart.

– Vår öppenhet finns därför att vi ser att Sverige behöver en annan energipolitik som ger de rätta incitamenten för investeringar för trygghet, säger hon.

Fredagens debatt var begärd av folkpartiet, efter ett nygammalt utspel om att bygga fler reaktorer och opinionsmätningar som visar att en majoritet av svenskarna vill ha kvar kärnkraften.

Fp ensam om krav på nya reaktorer
Folkpartiet är ensamt om sitt krav, som motiveras bland annat med att mer kärnkraft skulle leda till minskade koldioxidutsläpp.

Moderaten Per Bill sade på fredagen att utbyggd kärnkraft är orealistiskt. Kristdemokraterna vill inte heller bygga ut kärnkraften.

Enligt näringsminister Leif Pagrotsky råder nu nya förutsättningar för ett bredare samarbete i kärnkraftspolitiken, samtidigt som han noterar att stötestenarna finns kvar, inte bara när det gäller avvecklingen, utan också vad kärnkraften i så fall ska ersättas med.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".