Var tredje dömd återfaller till brott

I Sverige återfaller var tredje person som dömts för ett brott inom en treårsperiod, enligt ny statistik från Brottsförebyggandet rådet, BRÅ. En av alla brottslingar i statistiken är Martin. Ekot har träffat honom på Högsbo-anstalten i Göteborg.

– Man har ingenstans att ta vägen och ingenstans att bo. Då är det ju lätt att man går tillbaka till sina kamrater. Man måste ju ha något att göra, säger Martin.

Det här är ditt sjätte fängelsestraff, varför har du fallit tillbaka i brottsligheten varje gång?

– Jag har ju inte haft någonstans att ta vägen och har haft problem med droger.

Begår nya brott
Martin har dömts ett tjugotal gånger för olika brott som narkotikabrott, häleri och stölder. Sex gånger har han dömts till fängelse, den senaste fängelsedomen blev ett och ett halvt år.

Martin är ett bland många namn i statistiken, där 1991 jämförts med 1998. För vad hände med de som blev dömda i en domstol?

Statistiken är enkel, var tredje person som dömts för ett brott, begick ett nytt brott inom tre år. Hälften av de begick ett nytt brott bara inom ett år.

”Spegling av samhället”
Enligt statistiken är det ingen förändring till det sämre, men inte heller till bättre.

Det är mycket tråkigt, tycker Malin Östling, biträdande kriminalvårdschef i Göteborg.

– Det är en spegling av samhället, bristande resurser i den offentliga sektorn överhuvudtaget. Klienterna har ingenstans att ta vägen när de kommer ut, det har blivit svårare att få jobb och svårare att få bostad. Vi gör det vi kan och jag tycker vi håller på och utvecklar bra programverksamhet, men det vägs ju in att det är ständiga överbeläggningar och svårt med ekonomin.

Inga förväntningar
På Högsboanstalten i Göteborg är 83 personer intagna, en anstalt med inriktning mot missbruksbehandling.

I januari ska Martin mucka och ska vara redo att möta samhället utanför staketen än en gång.

– Man har ju inte haft några förväntningar på samhället när man kommer ut. Men nu ska jag ut till ett halvvägshus och få lite hjälp med att få ordning på mitt liv. Så den här gången kan det bli annorlunda, säger Martin.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista