Ringholm till angrepp mot börsen

Bosse Ringholm gick på fredagen till hårt angrepp mot Stockholmsbörsen för att ha släppt in spelbolaget Unibet på börsen.

Aktieägarna tar stora risker och Stockholmsbörsen är oansvarig, anser han.

– Det är anmärkningsvärt att börsen släpper igenom ett företag som bryter mot svensk lagstiftning, säger Ringholm om Unibet, som gått till EG-domstolen för att få det svenska spelmonopolet upphävt.

Unibet har svensk huvudägare, drivs från Storbritannien och arbetar enbart med spel på internet.

Anders Ackebo på Stockholmsbörsen har svårt att förstå finansministerns kritik.

– Vi har försäkrat oss om att noteringen av själva bolaget inte bryter mot svensk lag. Vi har också försäkrat oss om att bolaget lever upp till de noteringskrav vi har. Sen har vi inte sett något som tyder på att bolaget brutit mot svensk lag. Dem är inte dömda och det har gjorts en ordentlig legal granskning av verksamheten, säger han.

Vad tycker du om att en politiker har åsikter om en börsintroduktion?

– Börsen är ju ett helt fristående och privat privat organ och verksamheten bedrivs i enlighet med börslagstiftningen. Vi försöker ju leva upp till kraven som gäller där. Den är ju Finansinspektionen satt att granska vår verksamhet, och de har godkännt prospektet. Sen har vi inte hört något från finansinspektionen som skulle tyda på att vi misskött själva noteringen.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista