Stockholmsbörsen tar Skandia till disciplinnämnden

Stockholmsbörsens övervakningsavdelning har anmält försäkringsbolaget Skandia till börsens disciplinnämnd. Enligt Anders Ackebo, chef för börsens övervakning, bröt Skandia mot börsens regler när bolaget inte öppet redovisade sina vidlyftiga bonusavtal.

Det är mycket ovanligt att stora välkända börsbolag hamnar i börsens egen domstol, disciplinnämnden. Men nu har det hänt Skandia, som under åren 1997 till 2002 betalade ut bonusar till sina höga chefer för flera miljarder kronor, avtal som inte redovisades öppet för aktieägarna.

Börsens utredning har pågått ända sedan advokat Otto Rydbeck kom med sin granskning av missförhållandena inom koncernen i december förra året och övervakningsavdelningen har koncentrerat sig på åren 1999 och 2000.

Enligt Anders Ackoebo var det ett brott mot det avtal som finns mellan företaget och börsen att inte berätta om de omfattande bonusprogrammen. Skandia riskerar nu böter på tiotals miljoner. Det hårdaste straffet disciplinnämnden kan utdöma är att kasta ut Skandia från börsen, enligt Anders Ackebo.

Michael Österlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".