Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Socialdemokratisk valanalys:

"Budgetmotionen fällde de rödgröna"

Uppdaterat fredag 3 december 2010 kl 17.37
Publicerat fredag 3 december 2010 kl 12.40
Morgan Johansson (S). Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Socialdemokraternas partistyrelse är samlad idag för att diskutera det dåliga valet. I partiets analys av vad som gick fel pekas förslaget om fastighetsskatt ut, tillsammans med höjd bensinskatt, som lades fram i den rödgröna budgetmotionen i våras.

Socialdemokraten Morgan Johansson har tagit fram valanalysen, som i dag läggs fram för partistyrelsen.

– Vi hade ett opinionsövertag med nästan fem procentenheter ända in i maj, men sedan tappade vi. Det kan inte förklaras på något annat sätt än med den budgetmotion som vi lade då, säger Morgan Johansson.

Han tror att det var de två kontroversiella förslagen som rörde fastighetsskatten och bensinskatten som bidrog mycket till opinionsnedgången.

Morgan Johansson har tidigare sagt, i en artikel i tidningen Sydsvenska dagbladet, att Thomas Östros har gjort en del taktiska misstag i förhandlingarna med de rödgröna partierna.

– Jag vill inte driva den diskussionen vidare, det är nog sagt om det. Vi kan bara konstatera att vi föll väldigt mycket på våren 2010 och att det kan knytas till budgetmotionen.

Hade ni haft en större handlingsfrihet om ni hade varit utan samarbetspartners?

– Så kan det möjligen vara. Det är klart att om man har två andra att ta hänsyn till så blir det lite mer tungfotat, säger Morgan Johansson.

Men du ser bara att det är vissa punkter i den alternativa budgeten som har orsakat alltihop. Var det inga större fel i övrigt?

– Jag kan konstatera att vi ledde ända in på vårkanten 2010. Sedan när valrörelsen kom igång och vi lade budgetmotionen, det var då vi föll. Vi hade kunnat vinna om vi hade skött våra kort.

Vems är ansvaret?

– Ansvaret vilar på alla oss som har suttit i partiledningen den här tiden, säger Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".