Nytt förslag om rätt att flytta försäkringar

Missnöjda pensionssparare ska kunna flytta sina pengar från ett försäkringsbolag till ett annat. Det kommer biträdande finansminister Gunnar Lund att föreslå i nästa vecka.

Skälet till nyordningen förklarar Gunnar Lund så här:

– Jag tycker att det är mycket viktigt att de enskilda spararna ska kunna ta sina pengar och gå om de är missnöjda med det sätt på viket bolaget som de har sparat hos sköter sig. Jag menar den ordningen har vi ju på de flesta andra håll i vår ekonomi. Om man är missnöjd med sin bank så kan man ta sina pengar och sätta in dem i en annan bank. Det samma bör gälla här.

Bolag riskerar underfinansiering
Flytträtt är en kontroversiell fråga i försäkringsbranschen. Bolagen har hittills avvisat tanken därför att de som inte flyttar kan bli lidande. Om många tar ut sina pengar, riskerar bolaget att få för lite pengar kvar och blir därmed underfinansierat.

Försäkring är ju ett slags solidariskt kollektivt sparande. Några sätter in pengar just nu, medan andra som sparat länge tar ut pengar.

Gunnar Lund anser att finansdepartementet löser problemet genom att föreslå både tvång och frivillighet.

För höga avgifter
Bolagen måste alltid erbjuda flytträtt för den som tecknar en ny försäkring. Försäkringstagaren däremot kan välja flytträtt eller inte. Flytträtt ska kosta. Men avgiften ska vara rimlig, säger Gunnar Lund.

– Ja det är svårt att avgöra. Jag kan bara konstatera att idag är avgifterna för höga. Det finns en del bolag som erbjuder flytträtt idag, men med så höga avgifter att det inte blir intressant för konsumenten och för spararen. Där tycker jag att vi måste få en ändring till stånd och det kommer att ske som en följd om förslaget nu går igenom.

Många vill utnyttja flytträtten
Flytträtt ska alltså bara gälla nya liv- eller pensionsförsäkringar. Gunnar Lund är övertygad om att flytträtten kommer att utnyttjas av många i framtiden.

– Jag tror att det är många under de gångna året som hade flyttat sina pengar om de hade kunnat.

Vilka reaktioner väntar du?

– Det ska bli intressant att se. Det här är ju en åtgärd också som kommer att skärpa konkurrensen mellan bolagen och då misstänker jag att de bolag som har gott självförtroende och tror sig om att klara den konkurrensen väl, de kommer att välkomna det här förslaget. De som inte har lika gott självförtroende i det avseendet, ja de kommer kanske inte att bli lika glada, säger biträdande finansminister Gunnar Lund.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".