Svenska poliser till fotbolls-EM

Fotbolls-EM i Portugal invigs lördagen den 12 juni. Men det är inte bara fotbollsspelarna som förbereder sig. Också den svenska polisen laddar upp och har tagit ut sin egen EM-trupp på sex man.

Lagledare är kommissarie Lennart Petersson från Rikspolisstyrelsen och uppdraget är att förhindra bråk mellan svenska och andra länders supportrar.

– Ja vi arbetar alltså med de svenska supportrarna och vår uppgift är att överlämna information till den portugisiska polisen om de svenska supportrarna, var de är och hur de är och var de tänker ta vägen och så vidare.

Deltagarländerna har egna poliser
Vid förra fotbolls-EM för fyra år sedan i Holland och Belgien blev det en hel del bråk och skadegörelse där också svenskar var inblandade.

Men genom att alla deltagarländer har egna poliser på plats som är specialiserade på supportervåld, är förhoppningen att det ska gå att förutse var det kan bli bråk, så att portugisisk polis kan vara på plats i tid. För om det väl har börjat kan det gå väldigt snabbt:

– Då eskalerar det med en sådan hastighet att du inte har någon möjlighet att bromsa det. Det blir nästan som en skogsbrand som man ser på teve nere i Australien och det hoppar tjugo meter från trädkrona till trädkrona. Det går så fort så polisen hinner inte att ställa om sig, säger Lennart Petersson.

Han anser att det är högst 250 svenska supportrar som kan betecknas som huligansupportrar.

Svenska supporterklubbar
De allra flesta åker bara ner för att titta på fotboll. Till den kategorin räknar sig Ove Holmberg. Tillsammans med några andra har han organiserat nånting som kallas Camp Sweden.

Det är åtminstone ett par hundra svenska supportrar som kommer att bo tillsammans på en campingplats utanför Lissabon och ambitionen är att hålla sig borta från bråk.

– Man får ju skapa regler och riktlinjer som alla känner till. Sedan kan man ju inte gå och hålla efter dem, utan det är ju upp till var och en att följa dem om man tycker att de är bra eller dåliga, säger Ove Holmberg.

Finns det risk att svenska huliganer kommer att hamna på Camp Sweden?

– Någon kommer nog att slinka in.

Hur kommer ni att reagera då?

– Vi kanske kan påpeka för personen hur vi ser på saker och ting. Vi är ju där för att ha kul kort och gott, inte för att slåss.

Ove Holmberg törs inte uttala sig om hur bråkigt Portugal-EM kommer att bli.

Betydelsefull tidig match

Lennart Petersson på Rikspolisstyrelsen är optimistisk, men han tror att den första matchen med, som han uttrycker det, huliganinslag bland supportrarna, nämligen England-Frankrike, på mästerskapets andra dag, kommer att ha avgörande betydelse för hela turneringen.

– Om en sådan match spelas och det inte blir så mycket skriverier om dåligt huliganuppträdande utan istället mycket skriverier i tidningarna om idrotten och fotbollsmatchen i sig, så behöver ingen annan nations supportrar överträffa det resultatet. Då lever sporten och då blir det bra turneringen igenom, tror jag, säger Lennart Petersson från Rikspolisstyrelsen.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".