FN och USA stödjer Iraks förslag om ny regeringschef

Både FN och USA uttalade på lördagen sitt stöd för att den 59-årige läkaren Iyad Allawi ska bli Iraks nye regeringschef om en månad.

När det styrande rådet i Bagdad i går utsåg Allawi uppstod stor förvirring både i FN-högkvarteret och i Vita Huset eftersom ingen hade väntat sig att detta beslut skulle komma från Bagdad.

– Att vänta sig att Irak ska övergå till fullt utvecklad demokrati, som ni har i USA, Storbritannien eller Sverige, till det behöver vi lång tid, säger den 59-årige neurokirurgen Iyad Allawi som av allt att döma blir den som tar över ledningen av Irak om en månad.

Rävspel på hög nivå
Tillsättandet av den nya irakisk interimsregeringen är dock ingen särskilt god lektion i demokrati utan snarast exempel på rävspel på hög nivå.

Beskedet från Bagdad att det styrande rådet redan utsett en ny irakisk regeringschef överraskade både FN och USA och det tog ett halvt dygn innan man samlat sig .

FN respekterar beslutet
I dag säger generalsekreterare Kofi Annan att FN respekterar det styrande rådets val. FN särskilda sändebud Lakhdar Brahimi ska nu tillsammans med Allawi utse de övriga i Iraks nya interimsregering.

Vita Husets presstalesman Scott McClellan säger att Allawi kommer att bli en utmärkt premiärminister men betonar att han inte är USA:s val. Den mest inflytelserike religiöse ledaren för Iraks shia-muslimska folkmajoritet storayatollan Ali al-Sistani uppges har godkänt Allawi.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista