Tung post i EU ingen garanti för framgång

I Europaparlamentet har moderaten Charlotte Cederschiöld en av de viktigaste posterna. Men i sitt eget parti är hon bara placerad som andranamn. Därför bedriver Charlotte Cederschiöld en intensiv kampanj för att försöka kryssas upp som etta.

Charlotte Cederschiöld har suttit i EU-parlamentet sen 1995. Trots att hon alltså har en väldigt tung post i parlamentet som en av 14 talmän är hon bara tvåa på partiets egen lista.

Ombuden ville nämligen ha den tidigare ekonomiska talesmannen Gunnar Hökmark som etta. Cederschiöld tror att hennes andraplats kan göra det svårare för henne att få fortsätta som andra vice talman.

– Självklart hade det varit en fördel för mig att stå etta. Det hade gjort min valkampanj oändligt mycket lättare. Då hade jag också sett att mitt arbete i Europaparlamentet hade uppskattats.

Andra har det tuffare
Men det finns de som har det tuffare än Charlotte Cederschiöld. Efter det interna moderata provvalet bland ombuden är det två av EU-parlamentarikerna som riskerar att inte få nytt förtroende trots att de kandiderar till omval.

Lisbet Grönfeldt Bergman har suttit i parlamentet sen 2000 men står bara på sjunde plats. Förra gången fick man bara in fem parlamentariker. Hon tycker det är tråkigt att inte kommit högre på listan.

– Ja, jag blev ju inte glad över resultatet. Men lite har man sig själv att skylla efter som man inte har synts så mycket på hemmaplan.

Nu får i stället Charlotte Cederschiöld och Lisbet Grönfeldt Bergman hoppas på många kryss efter kampanjandet runt om i Sverige.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista