Namninsamling avgör Venezuelas framtid

Den här helgen kan bli avgörande för Venezuelas framtid. Det är oppositionens sista möjlighet att få ihop de namnteckningar som behövs för en folkomröstning om Hugo Chavez fortsatta vara som president.

För ett halvår sen hördes segerjubel från oppositionen i Venezuela. Den hade då lyckats samla ihop drygt tre miljoner namnteckningar bakom kravet på en folkomröstning.

Enligt den venezolanska författningen kan alla folkvalda utsättas för en förtroendeomröstning efter halva sin mandattid om 20 procent av valmanskåren kräver det.

Namninsamlingen underkändes
Och tre miljoner var mer än tillräckligt för att kunna ställa Hugo Chavez till svars. Men när valmyndigheten blev klar med sin genomgång så var 300 000 namnteckningar underkända och drygt en miljon ifrågasatta.

Jublet övergick i ett besviket stön. Men under den här helgen har alltså de vars namnteckningar ifrågasatts fått en ny chans att skriva under. Det räcker med att en halv miljon gör det för att målet ska vara nått.

Men regeringen har samtidigt drivit en kampanj för att få folk att dra tillbaka sina namnteckningar - vilket alltså också är möjligt.

Och en hel del människor kommer säkert att göra just det till exempel i förhoppning om att lättare komma i åtanke för jobb i statens tjänst, inte ha några problem när man ska förnya sitt pass, få banklån eller köpa dollar till legal kurs eller vilken annan aktivitet som helst som kontrolleras av staten.

Spänd stämning
Atmosfären kring den här sista namninsamlingskampanjen är heller inte särskilt avspänd. Förutom att avslöjandena av en rad verkliga eller påstådda konspirationer mot Hugo Chavez ytterligare har ökat misstänksamheten och misstroendet så har regeringen lyckats driva igenom en reform som ger den kontroll över Högsta domstolen. Enligt oppositionen det enda som fattades för att Hugo Chavez skulle erövra den totala makten.

Inte självklart att Chavez skulle förlora
Men, trots det, och även om oppositionen skulle lyckas samla in det nödvändiga antalet namnteckningar och det verkligen blir en folkomröstning så är det inte alls självklart att den leder till att Hugo Chavez förlorar.

I själva verket är möjligheterna rätt stora att oppositionen ska förlora och då kan Hugo Chavez övermod växa till oanade höjder vilket i sin tur ökar risken för att kuppmakarna och konspiratörerna ska ta över helt inom oppositionen.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista