Kina förbjuder svenskt dataspel

Kina har förbjudit ett svensktillverkat dataspel som visar flera kinesiska provinser som självständig stater.  De som säljer dataspelet riskerar fängelse.

På lördagen uppgav den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua att dataspelet Hearts of Iron förbjudits av den statliga censurmyndigheten.

De kinesiska provinserna Manchuriet, Tibet och Xinjiang utnämns till självständiga nationer. Taiwan tillhör Japan. Dessa falska uppgifter får inte finnas i ett dataspel som sprids i Kina.

Riskerar fängelse
Dataspelet uppges tillverkas av det svenskbaserade företaget Paradox Entertainment. De som säljer spelet i Kina riskerar fängelse.

Uppenbarligen har tillverkaren av dataspelet använt sig av en kartbild från tiden efter första världskriget. Taiwan var under en följd av år ockuperat av Japan.

Självständighet känsligt tema
I Kina är alla frågor som rör oberoende ytterst känsliga. Självständighetsrörelsen i Tibet utsätts för förtryck och så fort Tibets exilledare Dalai Lama möter höga dignitärer runt om i världen protesterar Kina.

Nyligen förbjöds ett norsktillverkat dataspel i Kina. Det spelet visade hur en legosoldat skaffade sig underrättelser i Kina och genomförde sabotage i landet mot den kinesiska armén.

Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".