Bröllop ny industri.

Dyrare bröllop när brudparen blir äldre

Just nu är det högsäsong för butiker som säljer kläder, smycken och annan utstyrsel för bröllop. De som ska gifta sig spenderar allt mer pengar på sina bröllop. Enligt Pia Molin, som driver tre bröllopsbutiker i Stockholm, beror det bland annat på att giftermålet sker allt senare i livet.

– Vi märker att brudarna blir lite äldre, jag gissar att genomsnittsåldern är mellan 28 och 35 år. De har ofta varit ute i arbetslivet lite längre och de har därmed en större plånbok att röra sig med.

Ser du någon annan förklaring till att man spenderar mer pengar på bröllopet?

– Jag började märka en förändring för fyra, fem år sedan när det kom mycket filmer om bröllop. Idag finns det till och med dokusåpor om det, säger Pia Molin.

Påkostade bröllop
Giftermål har blivit en ren industri och många par lägger ner mycket tid och pengar på att förverkliga sina drömmar. Särskilda bröllops-böcker, specialtidningar och sajter lanseras nu på löpande band och butikerna som säljer bröllopskläder märker ett ökat intresse, enligt flera butiksinnehavare som Ekot talat med.

Trenden med påkostade bröllop tycks hålla i sig och det är inte ovanligt att lägga över 100 000 kronor på kläder, smycken, blommor och bröllopsfest.

Pengarna ska räcka till mycket
I Bröllopsbutiken i Stockholm hänger frasande brudklänningar på stång efter stång längs väggarna. Bakom disk finns tiaror att beskåda och personalen hjälper blivande brudar i sökandet efter klänningar.

En av kunderna, Nina, vill ha ett litet bröllop och hon försöker medvetet hålla kostnaderna nere. Hon har tänkt spendera max 30 000 kronor, men pengarna ska räcka till mycket.

– Klänning, ring, mat, hans kläder, brudbukett, håruppsättning och underkläder. Det är allt möjligt.

Hur viktigt är det att lägga ner pengar på att få ett fint bröllop?

– Det viktiga är att få ett bröllop som känns bra. Jag tror inte man behöver lägga ut flera hundra tusen för att det ska kännas bra. Men det finns vissa saker som man inte vill snåla på. Jag vill gifta mig i kyrkan och ha en fin klänning, på den punkten ändrar jag mig inte, säger Nina.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista