Winberg fortsätter kritisera s EU-linje

Förra vice statsministern Margareta Winberg fortsätter att gå på tvärs mot regeringen och ge luft åt sin EU-kritik trots att hon nu är Sveriges ambassadör i Brasilien.

I EU:s parlamentsval ska Margareta Winberg kryssa Anna Hedh, som står först på 31:a plats och är den enda EU-kritikern bland de socialdemokratiska kandidaterna.

– Det handlar om vilken person man tror kan vara bra i Bryssel. Och för mig är nummer 31 en sådan. Dessutom har hon ungefär samma uppfattning som jag själv i EU-frågor. Och det finns ju inte så många EU-kritiska kandidater på listan.

Svårt vara EU-motståndare i regeringen
Margareta Winberg tror att hennes motstånd mot EMU kan ha spelat in när Göran Persson sparkade henne ur regeringen i höstas. Det var inte lätt att vara EMU-motståndare på regeringssammanträdena, säger Winberg.

”S ser inte frågorna ur feministiskt prespektiv ”
Den förra jämställdhetsministern är också mycket kritisk till att regeringen nu motsätter sig förslaget att föräldraförsäkringen ska delas lika mellan mamman och pappan.

– Är man feminist, har man ett feministiskt perspektiv och tillhör ett feministiskt parti är det självklart att man måste fråga sig hur en föräldraförsäkring ska vara utformad så att vi når det som vi sagt är vårt mål. Det är väldigt sorgligt att man inte ser att man också måste titta på frågorna på det här feministiska viset.

En mer feministisk ordning kan bara drivas fram med en kvinna som ledare, tror Winberg och ger ett försiktigt stöd till Margot Wallström som nästa ledare för socialdemokraterna.

– Det finns ju en kvinnlig kandidat som diskuteras i Sverige.

Margot Wallström?

– Ja.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".