Ris och ros till förslaget om flytträtt

Förslaget från biträdande finansminister Gunnar Lund om att pensionssparare som är missnöjda med det bolag där de har sina pengar ska ha rätt att flytta dem till ett annat bolag får både ros och ris av de berörda livförsäkringsbolagen.

– Det är bra att det blir en flytträtt, säger Ingvar Skeberg, vice vd i AMF Pension, som i huvudsak är positiv.

– Det ger kunder möjligheten att rösta med fötterna. Är man inte nöjd avkastningen hos det försäkringsbolag man har eller om avgifterna drar iväg och blir för dyra ska man ha möjlighet att byta bolag tycker vi.

”Fel att lagstifta”
På samma sätt motiverar biträdande finansminister Gunnar Lund det förslag som han kommer att skicka ut på remiss nästa vecka. Men Hans Benndorf, vd för Länsförsäkringar Liv tycker det är fel att lagstifta om flytträtten.

– Vi kommer att få flytträtt i Sverige i alla fall därför att det kommer konkurrensen mellan bolagen att ordna. Därför är det här en lag som vi inte behöver.

Urban Bäckström som är vd för Skandia Liv väljer att inte kommentera förslaget förrän han läst det i sin helhet.

”Förslaget slår in öppna dörrar”
Folksam har haft flytträtt i två år men kunderna har valt att stanna. Förslaget slår in öppna dörrar, anser Urban Green, chef för livförsäkringarna. Men det allvarligaste är att staten griper in med tvångslagstiftning på ett område med hård och fri konkurrens, anser han.

– Från lagstiftarnas och tillsynsmyndigheterna har man tidigare varit överens om att inte ska gå in och reglera hur produkterna ska utformas.

Och förslaget innebär inte bara fördelar för konsumenterna säger Urban Green.

– De som väljer flytträtt kommer ovillkorligen att få lägre avkastningsnivå på sina försäkringar. Det är också så att de som inte väljer flytträtt kommer att få högre kostnader på grund av den här tvångslagstiftningen. Kostnaden måste ju tas ut någonstans för att förändringen av försäkringsbolagens system som det här kommer att kräva.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista