Jennekvist nekar till tjänstefel

Chefen för länskriminalen i Stockholm, Leif Jennekvist och en polischefskollega misstänkt för grovt tjänstefel i utredningen kring den polis som misstänks för inblandning i den stora narkotika- och vapenhärva som avslöjades i våras. Men Jennekvist anser att han inte gjort sig skyldig till tjänstefel.

– Det kan framstå som om det hade varit frågan om ett beslut som nu skuille kunna diskuteras om det varit rätt eller fel. Men så är inte fallet. Det finns ett ickebeslut från polisen, i det här fallet mig, att inte genomföra en viss polisiär metod. Så vitt jag förstår av utredningen så har den genomförts i alla fall. Hade jag känt till det så hade jag vidtagit åtgärder för att komma tillrätta med det.

Är du orolig för att bli dömd för tjänstefel?

– Nej, inte ett dugg.

Enligt Leif Jennekvist så har han inte ens fattat ett formellt beslut i den här frågan. Han fick information om en operation, men ärendet blåstes av, och därmed var saken nedlagd för hans del. Han säger också att om han hade fått frågan, så hade han sagt nej till operationen.

Men i de förhör som nu ägt rum så har han fått veta att operationen genomfördes i alla fall, utan hans vetskap.
Det är i anslutning till utredningen om den misstänkte 35-årige kriminalkommissarien som de här förhören gjorts. Kommissarien är misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Och det finns uppgifter om att han kan ha använt sig av brottsprovokation.

”Det jandlar inte om narkotikabrott”
Leif Jennekvist kan inte konkretisera vad det är för operation som han själv hörts om, men han kan säga lite om vad det inte handlar om:

– Det handlar inte om det som påstås i DN i dag om att det skulle röra sig om narkotikabrott.

När poliser av lägre rang misstänks för tjänstefel, omplaceras de i allmänhet till en annan avdelning, men det finns ingen sådan praxis för polischefer.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".