USA och FN fick ge sig inför irakisk enighet

Iraks nye regeringschef vill ha tillbaks Saddam Husseinregimens militärer och administratörer för att få ordning i landet. FN ville egentligen ha en opolitisk tjänsteman som ledare för den nya interimsregeringen som tillträder om en månad. Men nu blir det exilpolitikern Iyad Allawi.

– Vi pratar om människor som aldrig har upplevt demokrati, säger den 59-årige Iyad Allawi som blir ny irakisk regeringschef om en månad.

Han vill få ordning i Irak genom att ta tillbaks många administratörerna och generalerna från Saddam Husseins tid.

Var Saddams läkare
Iyad Allawi gick själv med i Baat-partiet som ung och han var under en period Saddam Husseins läkare. På 1970-talet föll han i onåd och flydde till London.

1978 bröt sig en man in i Iyad Allawis sovrum och försökte mörda honom med en yxa. Allawi blev allvarligt skadad och låg ett år på sjukhus. 

Mordförsöket gjorde honom också till en betrodd exilpolitiker och han bildade partiet Irakisk Nationell Endräkt. 19966 anlitades han av CIA för att utföra en militärkupp mot Saddam. Men komplotten avslöjades och flera militärer avrättades.
Framgångsrika förhandlingar
Inför invasionen av Irak kom CIA på nytt till den irakiske kirurgen. Han förhandlade framgångsrikt med många officerare, inkluderande dem i Sunnitriangeln. Under själva kriget avfyrades inte en enda kula till Saddams försvar där.

Dessa soldater var inte Saddam-trogna och det hade varit logiskt av USA att knyta dem till sig sa Allawi. I stället beslöt USA att upplösa den irakiska krigsmakten. 

När FN-sändebudet Lakhdar Brahimi häromdagen ville ha en opolitisk teknokrat som ledare så enade sig det styrande rådet i Bagdad om att föreslå doktor Allawi enligt principen: Hellre en känd politisk motståndare man kan förhandla med än en okänd byråkrat.

De två största shiitiska partierna vägrade att acceptera varandras kandidater men båda kunde acceptera Iyad Allawi. När även storayatollan Ali al-Sistani gav sitt stöd fick även FN och USA ge med sig.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista