Sverige kan bidra till amerikansk tortyr

När FN-styrkan ISAF, som hittills bara kontrollerat den afghanska huvudstaden Kabul, tar över ansvaret för säkerheten i hela landet kommer Sverige skicka fler soldater till Afghanistan. Men det finns en stor risk att de svenska soldaternas uppdrag kommer att missuppfattas, varnar försvarets folkrättsexpert.

Vid två tillfällen har det blivit fel. För ett år sedan i Afghanistan och för några veckor sedan i Irak trodde amerikanska helikopterbesättningar att de blev beskjuta när jublande bröllopsdeltagare sköt i luften för att hedra brudparet. De besvarade elden och sköt missiler rakt in i bröllopsföljet, med många civila döda som följd. 

I Afghanistan pågår fortfarande operation ”Enduring freedom”, USA:s krig mot terrorismen efter terrordåden den 11 september 2001. Det är en hårdhänt jakt på alla som kan tänkas vara talibaner eller anhängare till terrornätverket al-Qaida. 

Svenska soldater till amerikansk operation
Det är till den här miljön som den svenska regeringen i torsdags beslutade att skicka ut en ny svensk Afghanistanstyrka. Den har inget med USA:s terroristjakt att göra, utan är en del av den multinationella styrkan ISAF, som ska skapa lag och ordning. Men den ska verka i samma område som där amerikanerna jagar terrorister. 

Per Broström, folkrättsexpert vid Försvarshögskolan i Stockholm, varnar för att det i praktiken inte kommer att gå att skilja de två operationerna åt. 

– Det är väldigt lite som skiljer i utrustning och vi rör oss i samma områden. Svenskarna kommer att bo på britternas camp och de deltar i operation ”Enduring freedom”. Det kommer vara väldigt svårt att se skillnader på oss och det blir otydligt hur man uppfattar Sveriges mandat, varför vi är där, säger Per Broström. 

Otydliga instruktioner
Per Broström är oroad över att de svenska soldaterna inte har fått tillräckligt tydliga instruktioner för hur och när de får tillgripa våld och tvångsmetoder.

Han menar att Sveriges internationella anseende står på spel om personer som gripits av den svenska styrkan sedan hamnar i amerikanernas händer där de utsätts för tortyr.

– Det har framgått tydligt att även om man ändrar regelverket i Irak så har man inte för avsikt att göra det i Afghanistan. Jag ser en uppenbar risk att om vi överlämnar åt personal som tillhör ”Enduring freedom” så finns de risk att de utsätts för tortyr, säger Per Broström.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".