Amerikanska ambassaden i Stockholm. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
Wikileaks Sverige/USA

Informationsutbyte mörkades för riksdagen

När USA ville sluta ett formellt avtal om övervakning av misstänkta terrorister i Sverige, ville tjänstemän från svenska UD och justitedepartmentet hellre fortsätta ett informellt samarbete för att undvika politisk debatt. Det framgår av läckta ambassaddokument från Wikileaks som bland andra Svt:s Dokument Inifrån tagit del av.

Enligt den amerikanska diplomatrapporten, från ett möte på amerikanska ambassaden i Stockholm den 23 oktober 2008, säger en tjänsteman från svenska justitiedepartementet att det är politiskt omöjligt att få igenom ett formellt avtal där Sverige och USA utbyter information för att kartlägga misstänkta terrorister i Sverige.

Beslut om ett sådant avtal måste enligt svensk lagstiftning fattas av riksdagen. Och frågor om övervakning är känsliga i Sverige på grund av den pågående kontroversen om Sveriges nya övervakningslagstiftning, den så kallade FRA-lagen. 

Effekterna av att låta planerna på ett nytt samarbetsavtal av det här slaget, komma ut i offentlighetens ljus, kan enligt tjänstemannen "äventyra andra redan pågående informella informationsutbyten".

Exakt vad detta redan existerande informella samarbete går ut på framgår inte i rapporten. Men det uppges vara omfattande och innefatta ett brett spektrum av lagförstärkningar och antiterroristsamarbeten.

Men ett formaliserat informationsutbyte var dock ett amerikanskt krav för att svenskar ska kunna fortsätta resa till USA utan att ansöka om visum.

Men tjänstemannen skickar, enligt ambassadrapporten, med en fråga tillbaka till Washington: är detta visumsamarbete helt beroende av att Sverige skriver under ett formellt informationsutbytesavtal, eller är det acceptabelt att fortsätta de nuvarande "starka men informella arrangemangen"?

USA:s ambassadör skriver i en egen kommentar att svenska justitiedepartementets hållning belyser dels Sveriges konstitutionella begräsningar av underrättelsearbete, dels Sveriges vilja att fortsätta mata information till USA genom existerande informella kanaler.

Ingenting i det här dokumentet berör amerikanska ambassadens övervakning svenska medborgare utanför ambassadområdet. Något som Säpo har bekräftat pågått i Sverige sedan år 2000.

Mikael Sjödell

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista