Kritik mot sluten grundlagsdebatt

Debatten om den svenska grundlagen måste bli bredare än vad politikerna vill göra den till. Det anser Olof Petersson, professor i statsvetenskap på studieförbundet Näringsliv och samhälle.

I juni kommer regeringen att tillsätta en utredning bestående av politiker som under de kommande åren ska ta fram förslag kring en ny grundlag. Olof Pettersson är kritisk mot att det bara är politiker som tar hand om frågan.

– Man har ju börjat på ett sätt som innebär en väldigt sluten process, att partierna ombeds komma med sina önskelistor och sedan ska man försöka kompromissa ihop sig så att alla får lite grann och blir nöjda. Men jag tror att det är att börja i fel ända, utan man skulle börja med mer allmänna frågeställningar: ”vad vill vi ha för ett demokratiskt system”, ”hur ser vi på konstitutionen”, säger Olof Pettersson.

Öppet konvent
Olof Petersson jämför med när EU tog fram grunden till den EU-konsititution som nu diskuteras. Då tillsattes ett i många delar öppet arbetande konvent, bestående av mer än 100 ledamöter med både politiker och andra människor som arbetade fram ett förslag.

I Sverige är det politiker från riksdagspartierna att diskutera sig fram till ett förslag.

Risk för intern uppgörelse
Även om det också i anslutningen till de diskussionerna kommer att hållas öppna seminarier, så ser Olof Petersson risker med att det hela blir en intern uppgörelse bland politikerna.

– Egentligen borde man också ha fört de diskussionerna om vad ska en sådan här utredning eller process handla om? Det sitter ju nu partierna och lite mörkar eftersom det är ett taktiskt spel, så det har börjat verkligen oroväckande och lite illavarslade tycker jag, när en sådan här diskussion som rör demokratins grunder borde alla samhällsintresserade medborgare få ta del av och ha synpunkter på.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Hör mer om diskussionen om den svenska grundlagen i P1 söndag klockan 12.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista