Delar till kärnvapen via ombud till Iran

Ett företag med svensk anknytning har försökt skaffa produkter som kan användas för att tillverka massförstörelsevapen. Det avslöjade P1-programmet Kaliber på söndagen.

Ett företag som drivs av två iranier, den ena med svenskt pass, har köpt 44 stycken högspänningsströmbrytare av ett tyskt företag.

Kan användas till vapen och sjukvård
Varorna skulle gå till Iran via mellanhänder. Strömbrytarna kan dels användas för att spränga njursten, men de kan också användas för att detonera kärnladdningar. Myndigheterna utreder nu dessutom kopplingar till ett svenskt importföretag.

Detta samtidigt som en iransk källa tidigare berättat för Ekots Rysslandskorrespondent att landets kärnvapenprogram går för högtryck, och att Iran kan ha en färdig atombomb inom två år.

Inga intyg behövs
Affären är typisk, EU är en enda marknad, här sker ingen exportkontroll och här behövs inga intyg om vem som är slutanvändaren så länge varan skickas runt inom EU. Så skeppas den ut ur unionen från något land med mindre koll, kanske via ett omlastningsland som Dubai eller Förenade Arabemiraten, och så vidare mot slutdestinationen för vapentillverkning.

Myndigheterna pratar om kedjor av täckföretag som är hoplänkade över världen för att dölja den verkliga slutanvändaren. Mats Pålsson på Säpo menar att det både finns enskilda personer och sådana täckföretag etablerade i Sverige i dag.

– Visst finns det företag här i Sverige som är involverade när det gäller inköp, säger han.

Marie-Jeanette Löfgren, Kaliber
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".