"Går ej att återgå till stränga alkoholregler"

Det går inte att stoppa supandet genom att återinföra strängare införselregler, som kristdemokraterna och miljöpartiet vill. Det säger EU-juristen Ola Wiklund, men miljöpartisten Carl Schlyter står på sig.

– Jag tycker det är hög tid nu att Sverige tar tag i alkoholproblemen. Det är dags att vi tar en strid för dem, och den kommer att leda till EG-domstolen, säger Carl Schlyter.

Supande svenskar
Miljöpartiet och Kristdemokraterna är dom två partier som en tid tillbaka kräver att regeringen ska återinföra våra gamla införselregler som gällde före årsskiftet. De nya reglerna har lett till en ökad alkoholkonsumtion och ökade kostnader för alkoholrelaterade skador. Svenskarna super, och många är oroliga över utvecklingen.

Att vända trenden och få svenskarna att dricka mindre igen genom att återinföra våra gamla införselregler går inte, säger Ola Wiklund, docent i EU-rätt och tidigare jurist vid EG-domstolen.

Skulle inte godkännas
För det första skulle lagrådet aldrig godkänna en sådan ny lagstiftning, och för det andra skulle lagen bli omöjlig att hantera, säger Ola Wiklund.

– Möjligheterna för regeringen att öppet besluta om en lag som går stick i stäv med EG-rätten, är ytterligt begränsade. Skulle man göra det skulle man för det första åka på patrull i lagrådet. Om man ville strunta i lagrådet skulle man kunna ådra sig skadeståndsskyldighet i svenska domstolar om enskilda drabbas av den här olagliga lagen.

Specialregler accepteras inte
Enda sättet att få en mer restriktiv alkoholpolitik är att övertala resten av EU:s 24 länder och på det viset gemensamt ändra EU:s lagar. För även om saken skulle prövas i EG-domstolen, skulle domstolen inte kunna acceptera några speciella svenska införselregler, säger Ola Wiklund.

– EG-domstolen har att tillämpa gällande EG-rätt som den såg ut när brottet begicks. Det verkar ganska onödigt av svenska staten att dels dra på sig ett politiskt skadeståndsansvar som uppkommer om kommissionen anmäler Sverige, eller ett civilrättsligt skadeståndsansvar som kommer av att en enskild person stämmer staten.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista