Ösregn kan ha orsakat värsta tragedin någonsin i Karibien

Regn och översvämningskatastrofen på ön Hispanola, som delas av Haiti och Dominikanska republiken, fortsätter. Nya regn försvårar räddningsarbetet och i lördags drabbades också det mest utsatta området på gränsen mellan de två länderna av en jordbävning.

Räddningsarbetarna i Haiti och Dominikanska republiken arbetar för högtryck. En av de mest akuta uppgifterna är att begrava alla döda kroppar för att förhindra epidemier.

För grunda gravar
Det är inte lätt, döda, till hälften förruttnade kroppar hittas på de mest osannolika ställen, till och med i trädkronorna. Många av de massgravar som grävdes de första dagarna har också visat sig vara för grunda, och kropparna där måste nu flyttas.

Tusentals överlevande är också i akut behov av hjälp. Många av dem har förlorat allt de äger och har inte ätit och druckit på en vecka. De flesta av de drabbade platserna kan heller inte nås med lastbilar.

Hopp om hjälp
Tack vare närvaron av internationella fredsstyrkor i Haiti finns rätt gott om helikoptrar och räddningsorganisationerna har därför hopp om att kunna nå ut, om bara inte ösregnet återkommer.

Ännu vet ingen exakt hur många som dödades under översvämningarna, men om den siffra på 2 000 döda som tidigare nämnts bekräftas, så är det här den värsta tragedin som drabbat Karibien.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista