Färre närpoliser när polisen tar semester

Inför sommarsemesten står det klart att polisen också i år kommer att få prioritera hårt för att klara av det som måste göras, till exempel utryckningar. Just nu arbetar landets polismyndigheter med att få ordning på sommarschemat.

l Västernorrland är Janne Brusell avgående chef för länskommunikationscentralen.

– Det är som på andra myndigheter problem att få ihop sommaren, säger Janne Brusell.

Vad är svårast?

– Det är femtio procent som har semester och de andra femtio procenten ska täcka för de som är borta, säger Janne Brusell.

I Västernorrlands län turas poliserna om att ha semester i två perioder. Varje period är fyra veckor lång och de som är i tjänst får täcka upp för sina lediga kollegor.

Liknande system finns hos flera polismyndigheter runt om i landet. När hälften av poliserna är på semester dras det ner på polisarbetet.

Närpolisen dras in
Ekot har gjort en rundringning till samtliga polismyndigheter i landet. De flesta svarar att de kommer att minska på till exempel närpolisverksamhet under sommaren.

Brottsutredningar kan också få vänta och på vissa håll minskas också trafikövervakningen till förmån för annat polisarbete.

Polisen måste prioritera, säger Janne Brusell i Västernorrland.

Ekots rundringning visar också att personalsituationen i sommar ser ut ungefär som den brukar.

Fler poliser på vissa håll
På vissa håll finns det fler poliser nu än tidigare år, något som beror på att fler nya poliser utbildas, säger Ivar Eriksson, personalchef på Rikspolisstyrelsen.

– Det beror på att vi har så många unga poliser, som utbildats de senaste åren och som deltar i dygnet-runt-verksamheten, säger Ivar Eriksson.

När poliser och också civil personal inom polisen ska ha semester kommer polisstationerna på många håll att stängas i perioder, eller minska sina öppettider.

Oftast handlar det om mindre polisstationer som stängs, medan dom större kan ha öppet som vanligt.

I Västernorrland vill polisen försöka ha öppet så mycket som möjligt, säger Janne Brusell på länskommunikationscentralen.

– Jag tror att de allra flesta kommer att vara öppna med undantag av att man kommer att stänga någon dag i sommar, säger Janne Brusell i Västernorrland.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se
Sandra Foresti
sandra.foresti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista