Utländska studenter intresserar Säpo

Kampen mot terrorn har lett till att världens säkerhetstjänster allt mer fokuserar på utländska studenter och gästforskare. Rädslan finns att länder och organisationer, som försöker utveckla massförstörelsevapen placerar ut personer på institutioner med spjutspetsforskning. Svenska myndigheter anser att medvetenheten på universiteten är låg.

– Vi ska naturligtvis inte göra intrång på den akademiska friheten och grundforskningen, men man får räkna med att universiteten kan bli närmade och det kan placeras ut studenter för att ta hem kunskapen om fem år eller så. En dialog med universitet och högskolor och ISP är önskvärd och det kan bli mer av det, säger Egon Svensson, forskningschef på ISP, Inspektionen av strategiska produkter till P1-programmet Kaliber.

Förra året stoppade också ISP ett samarbete som ett universitet ville ha med en utländsk forskargrupp, med hänvisning till att resultatet skulle kunna användas för att utveckla massförstörelsevapen.

Bioteknisk forskning känslig
Forskningen kring bioteknik anses särskilt känslig just nu och det är för att det är ämnen som terrorister kan tänks vara intresserade av, eftersom det är mindre komplicerat än till exempel kärnvapen.

I andra länder har man gått längre. I Norge granskas alla utländska forskare och studenter av säkerhetspolisen vad gäller varifrån de kommer och vad de studerar.

I USA förvägras allt fler visum och många får inte fortsätta sin forskning vid amerikanska universitet. Universiteten har också börjat censurera vad som publiceras.

Inte registrera studenters ursprung
I Sverige får man inte registrera studenternas ursprung, men det hindrar inte SÄPO från att hålla koll, säger Mats Pålsson på säkerhetspolisen.

– Vi bedriver informationsverksamhet i ett förebyggande syfte och försöker självklart också nå universitetsvärlden. När man väl är där får man se om det finns saker som behöver utredas vidare, säger Mats Paulsen.

I Norge försöker man hålla koll på utländska studenter. Är det intressant för Sverige?

– Om det är någon som utmärker sig på ett sätt så att vi kan fatta misstanke mot dem och de finns på en institution av den typ vi har diskuterat försöker vi självfallet att ha kontroll på det enskilda fallet, säger Mats Pålsson på säkerhetspolisen.

Marie-Jeanette Löfgren, Kaliber i P1
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista