Mindre stress med nya elektrikeravtalet

Uppdaterad 16:38
Elektrikerstrejken är över. Sent på söndagskvällen enades både arbetsgivarna och facket om att anta medlarnas slutbud om bland annat arbetsmiljötvister och löneökningar på sju procent på tre år.

Elektrikern Jörgen Wallder i Jönköping hoppas att det nya avtalet kan betyda mindre hets och stress på jobbet.

– Det kanske blir ett fall åt rätt håll när det gäller stressen på arbetet. Det gäller inte bara oss utan hela byggsvängen och nästan hela arbetslivet, säger Jörgen Wallder.

Hans Enström, vd för arbetsgivarna i Elektriska installatörsorganisationen tycker det är skönt att strejken är över.

– Jag är mest nöjd över att vi fick ett treårsavtal. Jag tycker att den här branschen har lidit svår skada under den här perioden och det behövs en treårsperiod för att reparera det anseende vi har förlorat under konflikten, säger Hans Enström.

I första hand har konflikten, som varat sedan den 10 maj och enligt arbetsgivarna kostat 50 miljoner kronor, handlat om hur tvister kring arbetsmiljön ska lösas.

Arbetsmiljöverket avgör
Det nya avtalet innebär att det är Arbetsmiljöverket som har tillsyn och det slutliga avgörandet i de frågorna, som oftast handlar om pressade byggtider.

Om arbetsgivaren sedan inte följer Arbetsmiljöverkets beslut kan detta enligt det nya avtalet betraktas som ett brott mot kollektivavtalet och därmed ge facket rätt till skadestånd.

Elektrikerförbundets förhandlingschef Ronny Wenngren tror att det nya avtalet kommer att innebära mindre stressig arbetsmiljö för landets elektriker.

– Jag tror det kommer att ge en högre efterlevnad av avtalet och mycket bättre arbetsmiljö för våra medlemmar, säger Ronny Wenngren på Elektrikerfacket.

Var det värt att strejka för?

– Ja, absolut. Tio tusen medlemmar har sagt att vi måste få en bättre arbetsmiljö om vi ska teckna ett nytt avtal, säger Wenngren.

Ronnie Eklund, professor i arbetsrätt på Stockholms universitet, tror att arbetsgivarna i större utsträckning än i dag tvingas tänka på arbetsmiljön, när underlåtenheter i förlängningen kan betraktas som brott mot kollektivavtalet och medföra skyldighet att betala skadestånd till facket.

– Det är alltid en nesa om en arbetsgivare ställs inför Arbetsdomstolen och avkrävs skadestånd för avtalsbrott. Det vill man undvika till varje pris, säger Ronnie Eklund.

Ronnie Eklund väntar sig däremot inte att också andra branscher kommer att försöka utforma ett avtal på detta sätt.

Kärvt mellan parterna
Att man i elektrikerfallet väljer att skriva in frågan i kollektivavtalet har med det kärva klimatet mellan arbetsgivarna och facket på just detta område att göra, menar han.

– Jag tror inte det får några återverkningar på andraområden. Förhållandet mellan parterna är inte lika dåligt i andra branscher, som inom elektrikerbranschen, säger professor Ronnie Eklund.

Elektrikerns löner höjs under de kommande tre åren med drygt 7 procent.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".