Aristide togs emot av Sydafrikas president

Uppdaterad 14:45
På måndag eftermiddag landade Haitis avsatte president, Jean Bertrand Aristide, i Sydafrika. Där ska han stanna i exil tills vidare och han får ett storstilat mottagande, som om han fortfarande president.

På Johannesburgs flygplats är den röda mattan utrullad och Sydafrikas president Thabo Mbeki tar personligen emot sin avsatte kollega. Han eskorterar Aristide och hans familj till ett av regeringens gästhus.

Att Jean Bertrand Aristide erbjuds och tar emot en exilvistelse i Sydafrika har varit kantat av motsättningar.

Den första var vem som skulle betala resan från Jamaica, där Aristide har vistats i två månader. Det slutade med att Sydafrika skickade ett regeringsplan för att hämta den avsatte presidenten och hans familj och följe.

Han kan inte få flyktingsstatus i Sydafrika. Nu börjar en legal process om att regeringen bryter mot sina egna lagar, när man erbjuder familjen att vara permanenta gäster i landet.

Oppositionen är upprörd över att Sydafrikas skattebetalare nu får stå för hus och uppehälle för Aristide.

Vill återvända
Aristide har inte gett upp hoppet om att kunna återvända till Haiti.

– Jag är den demokratiskt valde presidenten och skall bara vara i Sydafrika tills jag kan återvända som sådan, sa Aristide innan avresan till sin nya exil.

Det är ett krav som Sydafrikas regering stöder. Tillsammans med FN har man krävt en internationell undersökning om hur det gick till när Aristide tvingades lämna Haiti den sista februari.

Man vill veta om det var en gemensam kupp av lokala rebeller och USA, som flög ut Aristide ur landet.

Kan skapa problem
Sydafrika kan också hamna i en besvärlig politisk sits. Ingen kan sätta munkavle på Aristide, sa en regeringstalesman, men vi kan heller inte tolerera att Aristide använder Sydafrika som en bas för att arrangera en motkupp på Haiti.

Samtidigt förbereder Haitis övergångspremiärminister ett åtal mot Aristide för korruption och stöld av statsmedel. Man kan komma att begära honom utlämnad för rättegång.

Haiti har haft 33 statskupper och Aristide har störtats en gång tidigare, 1990. Han återinsattes med hjälp av amerikanska trupper.

För fyra år sedan blev Aristide Haitis förste demokratiskt valde president, men det har varit en demokrati, som präglats av kaos, både ekonomiskt och politiskt.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista